PETRINJA Javna osuda čina devastiranja spomenika hrvatskim braniteljima

Nepoznati počinitelj raskomadao je Matu

367

Pola godine kako je u Petrinji postavljen kip vojnika-ratnika s krunicom kojega je iz petrinjske gline izradio trajni đakon Vjekoslav Uvalić, isti je od nepoznatih ili nepoznatog počinitelja devastiran.

Tim povodom je Udruga ratnih veterana – veterana Domovinskog rata Grada Petrinje u suradnji s Nenadom Bužanićem i Darkom Dumbovićem organizirala konferenciju za novinare, na kojoj je predsjednik Udruge Zlatko Iskrić istaknuo da je skulptura potpuno uništena:

“I to metalnim predmetom minobacačke granate 60 mm koja se nalazila u blizini hrvatskog vojnika. Naš Mata onako rasut i raskomadan opet nas je vratio u vrijeme srbočetničke agresije na Hrvatsku. Javnom osudom ovog čina želimo postići da se ovakvi ili slični događaji nikad više ne dogode, da krivci budu procesuirani i primjereno kažnjeni, jer za nacedeno nema nikakvog opravdanja.”

Predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata SMŽ Nenad Bužanić podsjetio je da je prije par godina u Sisku devastiran spomenik hrvatskim braniteljima i da počinitelj ili počinitelji do danas nisu otriveni:

“Uništavanje skulpture vojnika koji se moli ispred raspela govori sve o ljudima koji ne toleriraju drugačija uvjerenja i običaje i na ovaj način pokazuju nepoštovanje, možda čak i mržnju svega što nije u skladu s njihovim uvjerenjima svega što taj spomenik predstavlja.”

Predsjednik koordinacije Udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Petrinje Darko Dumbović izrazio je uvjerenje da ovaj čin vandalizma nema međunacionalnu konotaciju:

“To je napad na našu duhovnost, ne samo na Domovinski rat. Mislim da nema branitelja koji se nije ponekad pomolio.”

Vanjski suranik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Marko Ratković konstatirao je da ovo nije jedini slučaj vandalizma spomenika hrvatskim braniteljima:

“Ruše nam spomenike diljem Hrvatske. Borimo se protiv toga koliko možemo i koliko uspijevamo. Policija nastoji i trudi se otkriti počinitelje svih tih zlodjela. Ovo što se događa, to je doista nedopustivo.”

Ratković je izrazio nadu da će policija otkriti počinitelja i privesti ga pravdi.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime