PETRINJA Javnozdravstvena akcija za stanovnike kontejnerskih naselja

Akcija pod nazivom Lov na Tihog ubojicu

233

Hrvatska liga za hipertenziju u suradnji s Gradom Petrinjom organizira javnozdravstvenu akciju pod nazivom Lov na Tihog ubojicu, koja se provodi s ciljem podizanja svijesti o hipertenziji te smanjenju učestalosti hipertenzije u općoj populaciji.

Budući je hipertenzija vodeći čimbenik rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti koje su u Hrvatskoj najčešći uzrok smrtnosti, cilj ove Akcije je educirati stanovnike i podizati društvenu svijest o ovom tihom ubojici. Akciju provode liječnici, medicinske sestre, ljekarnici, nutricionisti, studenti medicine, učenici srednjih medicinskih škola i kineziolozi. Tijekom Akcije sa sudionicima se obavlja razgovor kako bi se dobili podaci o njihovom kardiovaskularnom riziku, mjeri im se krvni tlak, centralni tlak, određuje krutost velikih krvnih žila, provode mjerenja na metaboličkoj vagi, snima EKG, snima UZV štitnjače. Organiziraju se i radionice mentalnog zdravlja i radionice za trudnice te se provode praktične radionice o zdravom životu. Za svakog pojedinca pregled traje 2 sata i nakon što nalazi budu gotovi svi će dobiti svoje nalaze s kojima mogu otići svojim liječnicima obiteljske medicine. Ukoliko se nekome utvrdi potrebna dodatna obrada ili liječenje, bit će zbrinuti bilo u Zagrebu ili Sisku.

Ova akcija će se u Petrinji provesti za sve stradalnike potresa koji su smješteni u kontejnerskim naseljima na Sajmištu u Petrinji , Mošćenici i Prnjavoru Čuntićkom. Akcija će se provesti s početkom u 9,00 sati u petak 13. i subotu 14. svibnja u objektu Ekološkog centra „Vrata Zrinske gore“ u Prnjavoru Čuntićkom, a Grad Petrinja će svim sudionicima osigurati prijevoz od Petrinje i Mošćenice do Prnjavora Čuntićkog prema rasporedu koji će biti dogovoren s liječnicima.

Pozivaju se svi zainteresirani stradalnici smješteni u kontejnerskim naseljima na Sajmištu, u Mošćenici i Prnjavoru Čuntićkom, kao i zainteresirane trudnice i njihovi partneri s područja grada Petrinje da se odazovu ovom pozivu na pregled. Po jednom „turnusu“ liječnici mogu pregledati između 15 i 20 ljudi u trajanju od 2 sata po osobi. Tako će se odvoz i dovoz osoba osigurati svaka dva sata.

Svi zainteresirani mogu se do četvrtka prijaviti na broj broj 099/467 2988.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime