PETRINJA Na Školskom mednom doručku o važnosti meda za zdravlje

U tijeku je postupak brendiranja banskog kestenovog meda

330

U Osnovnoj školi Mate Lovraka u Petrinji održan je u utorak, 11. listopada Školski medni doručak.

Učenici i nastavnici škole pripremili su prigodni program kojeg je pratila izložba radova učenika drugih razreda nakon čega su učenicima uručeni prigodni medni pokloni, a svim sudionicima poslužen je medni doručak: palačinke i čaj s medom.

Na Školskom mednom danu sudjelovala je i ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja je pohvalila učenike i nastavnike škole za organizaciju programa i prezentaciju edukativnih materijala o važnosti meda za zdravlje.

„Školski medni dan provodimo svake godine u prosincu i tijekom takvog dana prošle godine u ovoj školi, došli smo na ideju da se za učenike organizira edukativna izložba i Školski medni doručak. Danas smo naučili koliko su nam pčele važne i kako svi, počevši od sebe, moramo raditi na važnosti i značaju pčela za proizvodnju hrane i za očuvanje okoline i svijeta u kojem živimo.“

Župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak podsjetio je kako je Sisačko-moslavačka županija na prvom mjestu u Republici Hrvatskoj po broju košnica, a u pčelarstvo ulaže 210.000 kuna kroz potporu „Pomoć pri očuvanju pčelinjeg fonda“.

„Ovakva manifestacija značajna je za razvoj svijesti o zdravoj prehrani i uvođenju meda u svakodnevnu prehranu, pogotovo kod djece. Manifestacija je značajna i za promociju naših pčelara, a u tome smo najbolji u Hrvatskoj, jer imamo oko 800 pčelara i 49.000 košnica. Sisačko-moslavačka županija će i ove godine subvencionirati kupnju nacionalne staklenke koja je vrlo važna našim pčelarima za plasman njihovog meda na nacionalno tržište, a sufinancirat ćemo i kupnju košnica.”

Pozivu na sudjelovanje u ovoj manifestaciji odazvala se i gradonačelnica Grada Petrinje Magdalena Komes: „Na današnjoj predstavi i izložbi uvidjeli smo kako svijest o zdravoj prehrani imaju i djeca u najranijoj dobi što nas jako veseli. Potičemo i zamjenu čokoladnih namaza medom, a kroz edukativnu radionicu smo mogli puno toga naučiti.“

Komes je podsjetila kako je u tijeku postupak brendiranja banskog kestenovog meda te kako se nada da će taj postupak biti gotov iduće godine jer će uvelike pomoći pčelarima u plasiranju kvalitetnog meda na tržište.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime