PETRINJA Najbolje kobasice napravio je Ivo Dobrenić

Proglašeni najbolji uzorci Petrinjske kobasijade

284

U prostoru Gradske uprave Grada Petrinje proglašeni su pobjednici i uručene nagrade najboljima 14. Petrinjske kobasijade, održane u subotu.

Nakon dvogodišnje pauze, Petrinjska kobasijada održana je u nešto skromnijem izdanju, istaknula je gradonačelnica Magdalena Komes:

“U planu nam je organizaciju podići na višu razinu, uključiti više naših vrsnih majstora u izradu kobasica, u sav taj postupak. Od 20 uzoraka, od kojih su svi bili jako dobri, a stručni kadar izdvojio je one najbolje. Treće mjesto osvojila je kobasica Brune Štajcara, nešto bolja kobasica koja je osvojila drugu nagradu pripada Josipu Mitru, a najbolja, najukusnija kobasica prema svim elementima koji su se ocjenjivali je ona Ive Dobrenića.”

Proglašenju najboljih kobasica nazočio je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak koji je čestitao pobjednicima te podsjetio da je za održavanje manifestacija Ministarstvo poljoprivrede odvojilo znatna sredstva, naročito za zaštitu dva brenda:

“A to su svakako oni tradicijski proizvodi koje smo prepoznali: banska kobasica i sisačka češnjovka. Postoji tradicija u spravljanju ovih suhomesnatih proizvoda na širem prostoru Banovine, Posavine, Pokuplja i Pounja i smatramo da oni zavrjeđuju svoje mjesto na listi zaštićenih ne samo hrvatskih, nego i europskih proizvoda. Prethodni process u samom finalu je osnivanje udruge na razini županije. Za to su preduvjeti već ostvareni, inicijativu je dala gradonačelnica. Formirat će se udruga koja će štititi i predstavljati interese proizvođača ove dvije kobasice.”

Gradonačelnica Komes zahvalila je Majdaku što je bio na raspolaganju čitavo ovo vrijeme na tom području, naročito nakon potresa, pomagao poljoprivrednicima za bilo koji problem koji se pojavio, što djelima, što savjetima, što sugestijama.

A zahvalio je i u ime dobitnika nagrada drugoplasirani Josip Mitar:

“Ja bih u ime dobitnika zahvalio Gradu i Ministarstvu koji su podržali ovu manifestaciju. Ove nagrade za nas su čast i veliko zadovoljstvo. Pomoći će nam da i dalje ostanemo konstanta u kobasicama.”

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime