VIDEO – PETRINJA: Obilježen Dan mirovnih inicijativa, sudionici pozvali na toleranciju i miran suživot

690

Petrinja je drugi grad u Hrvatskoj, iza Zagreba, koji obilježava Dan mirovnih inicijativa povodom kojeg je danas u Uredu petrinjskog gradonačelnika upriličen prijem za predstavnike udruga proisteklih iz Domovinskoga rata grada Petrinje i predstavnike nacionalnih manjina.

Dan mirovnih inicijativa obilježava se u znak sjećanja na 18. siječnja 1991. godine, kada su brojni okupljeni na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, a poglavito žene i majke, pozvali na mirno rješavanje sukoba i peticijom, upućenom generalštabu JNA, apelirali za mir i otpust hrvatskih ročnika. Apel je potpisalo 64 tisuće Zagrepčana. Bila je to prva javna mirotvorna inicijativa kojom je na ratnu prijetnju odgovoreno pozivom na mir i civilizirano ponašanje.

U veljači 2011. Gradska skupština Zagreba donijela je odluku o određivanju 18. siječnja kao Dana mirovnih inicijativa Zagreba. Isto je učinilo i Gradsko vijeće Petrinje 2013. godine pa su Zagreb i Petrinja prvi gradovi u Hrvatskoj koji obilježavaju ovaj dan, a povodom kojeg je u Uredu petrinjskog gradonačelnika upriličen prijem za predstavnike udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Petrinje i predstavnike nacionalnih manjina.

Gradonačelnik Darinko Dumbović izrazio je zadovoljstvo što su se svi ponovno okupili i naglasio kako se obilježavanje Dana mirovnih inicijativa, kojeg su pokrenule žene i majke, nikada ne smije preskočiti. 

Predsjednica Kluba žena Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Vera Jurčević glavna je incijatorica obilježavanja Dana mirovnih inicijativa u Petrinji. Gospođa Vera kaže da inicijativa u Zagrebu 18. siječnja 1991. godine nije bila jedina takva u Hrvatskoj. 

Zbog nedostaka sluha, mirovne incijative su, nažalost, doživjele poraz, rekao je predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Petrinje Darko Dumbović i potvrdio to poražavajućim podacima. 

Darko Dumbović rekao je i kako vodstva nacionalnih manjina u Petrinji moraju biti kamen sigurnosti suživota i međusobnog uvažavanja u Gradu. S njim se složio predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Hajrudin Kulašić. 

I za kraj, govorio je Branislav Sekulić, zamjenik predsjednika Vijeća srpske nacionalne manjine. 

Sekulić se zahvalio većinskom hrvatskom stanovništvu u Petrinji na toleranciji i suživotu, a potom je naglasio … 

Dodajmo i kako su se svi sudionici prijema složili kako bi u obilježavanje Dana mirovnih inicijativa ubuduće trebalo uključiti što više mladih … Da se ne zaboravi, ali i da se uči o miru i toleranciji. Jer … živimo. Zajedno.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here