PETRINJA Obilježena godišnjica pogibije brigadira Stjepana Grgca

Obilježena 27. godišnjica pogibije zapovjednika 57. brigade Hrvatske vojske „Marijan Celjak“

317

Kod spomen-obilježja u Kotar šumi na području grada Petrinje obilježena je u četvrtak, 4. kolovoza godišnjica pogibije brigadira Stjepana Grgca, zapovjednika 57. brigade Hrvatske vojske „Marijan Celjak“.

Obilježavanju je nazočio župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednika Vlade Republike Hrvatske:

„Na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, na Dan hrvatskih branitelja, prisjećamo se hrvatskih branitelja koji su izgubili živote za našu slobodu, za samostalnost, za neovisnost. Danas se posebno prisjećamo Stjepana Grgca. Stjepan Grgac je bio uvijek prvi. Bio je prvi kad je trebalo ustrojavati prvu dragovoljačku postrojbu ustrojenu u Republici Hrvatskoj za vrijeme Domovinskog rata, 57. samostalni bataljun „Marijan Celjak“. Bio je prvi kad je trebalo voditi svoje vojnike u veličanstvenu Vojno-redarstvenu operaciju „Oluja“. Nažalost, Stjepan Grgac izgubio je život u „Oluji“, Hrvatska je ostala bez velikog čovjeka i Stjepan Grgac će biti uvijek upamćen kao jedan od najvećih junaka iz Domovinskog rata, koji nam je u naslijeđe ostavio našu Domovinu.”

Gradonačelnica Grada Petrinje Magdalena Komes podsjetila je da u VRO Oluja oslobođena i Petrinja:

“Došli smo zahvaliti, zapaliti svijeću, pokloniti se i odati počast svima koji su dali ono najvrjednije za slobodu Hrvatske, za slobodu naše Petrinje, za sve ono što danas živimo. Ovdje smo da se ne zaboravi. Naročito naše mlade generacije koje nisu sudjelovale u tim akcijama. Kada vidimo ovako brojnu „braću po oružju“ ovih mladih dečki koji su poginuli za Petrinju, za Hrvatsku, onda je ovo što mi dođemo zahvaliti i pokloniti se, najmanje što možemo učiniti da se ne zaboravi. Za budućnost, ne smijemo zaboraviti prošlost!“

Sin poginulog Stjepana Grgca Goran rekao je da su na ovakvim događanjima uvijek prisutne emocije:

„Uvijek su emocije prisutne, svake godine. Iz godine u godinu je tako. Kažu „vrijeme liječi“. Ne liječi. Jednostavno, čovjek se navikne s tim živjeti. Meni je drago kad ovako dođem, kad vidim da se puno ljudi skupilo da se sjete i mog oca i svih ljudi koji su poginuli na ovom mjestu i svih koji su poginuli u Domovinskom ratu, jer smatram da branitelji zaslužuju da ih se uvijek sjeća, da im se da taj pijetet koji smo dužni dati svima njima. Kažem, živima hvala za Domovinu, a svima koji su nažalost pali, njima vječna slava i hvala.“

Na odavanju počasti bio je i izaslanik potpredsjednika Vlade, ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, general-pukovnik Dragutin Repinc. Izaslanstvo Sisačko-moslavačke županije činili su predsjednik Županijske skupštine Mato Fofić i zamjenik župana Mihael Jurić. Organizator obilježavanja godišnjice svoga zapovjednika, kojoj su nazočili i članovi njegove obitelji, bila je Udruga ratnih veterana 57. samostalnog bataljuna “Marijan Celjak”.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime