PETRINJA Obuljen Koržinek obišla prvo pojedinačno zaštićeno kulturno dobro na kojemu su završeni radovi cjelovite obnove

Riječ je o građevini sagrađenoj oko 1910. godine

217

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek posjetila je Grad Petrinju u ponedjeljak, 30. listopada te s gradonačelnicom Grada Petrinje Magdalenom Komes i zamjenikom župana Sisačko-moslavačke županije Mihaelom Jurićem obišla prvo pojedinačno zaštićeno kulturno dobro na kojem su završeni radovi cjelovite obnove nakon potresa.

“ Vidite da je 21 zgrada u realizaciji. Neke idu brže, neke idu sporije. Međutim, mislim da Petrinjci vide da polako u centru grada vraćamo onaj identitet, onaj vizualni dojam koji je postojao i prije potresa. Drago mi je da će se ljudi koji su živjeli u centru vratiti u centar, da će se obnoviti i poslovne aktivnosti i da će ponovno taj centar Petrinje okupljati ne samo građane Petrinje, nego i sve posjetitelje.

To nam je bio cilj i polako vidimo,  danas uzbuđeni i sretni s ovom prvom kućom, ali do kraja godine bi još jedna mogla biti gotova, a onda očekujemo u 2024. da će većinski tih 26, odnosno 24 kuće biti završene.”
Vjerujem da bi strogi centar Petrinje tijekom sljedeće godine trebao biti završen, istaknula je ministrica.

Gradonačelnica Komes podsjetila je da je ministričin posjet Petrinji započeo radnim sastankom:

“ Najprije smo održali kratki radni sastanak: ministrica Nina Obuljen Koržinek, zamjenik župana i ja s našim suradnicima koji smo sudjelovali, odnosno sudjelujemo u projektu obnove pojedinačno zaštićenih kulturnih dobara. Nalazimo se na nasipu na prekrasnom dijelu petrinjske šetnice. Radi se o obiteljskoj kući koja je pojedinačno zaštićeno kulturno dobro i koja je prva takva zaštićena zgrada završena na području grada Petrinje. Izvođač nam je bio domaći,  lokalni građevinski obrt. Vrijednost samih radova je oko 430 tisuća eura. Sveukupno s nadzorima je oko 650.000 eura. Veselimo se ovoj prvoj prvoj završenoj građevini. Ona je bila nešto manjeg oštećenja od onih preostalih koje se nalaze mahom u centru grada Petrinje, ali kvaliteta radova i sveukupan pristup sanaciji ovog objekta je bila na visokoj razini.”

Na obiteljskoj kući Katarine Bešlić završeni su radovi cjelovite obnove nakon potresa u okviru programa koji zajedno provode Ministarstvo kulture i medija i Grad Petrinja:

“ Kuća je spomenik kulture, kulturno dobro pa je ušla u cjelovitu obnovu. Budući je kuća nad starim koritom Petrinjčice, u potresu je ona potonula i popucali su svi zidovi unutra. Zato je jako dobro što je injektirana odozdola temelja tla. Injektirani su i zidovi tako da za 50 godina, sto, ako bude potres opet da moja djeca i unuci budu sigurni. Prezadovoljna sam! Htjela bih zahvaliti cijelom timu koji je radio na ovom projektu: Gradu, Ministarstvu arhitektici Zori Salopek… Stvarno ovo veliko hvala Sebastijanu i ostalima.”

Riječ je o građevini sagrađenoj oko 1910. godine koja je bila upravna zgrada upravitelja “Munjare”, a vrijednost radova koji su trajali 5 mjeseci iznosi oko 430.000 eura bez PDV-a.

Ministrica je obišla i radove na građevinama na Trgu dr. Franje Tuđmana i Glazbenog paviljona u gradskom parku na kojem su radovi sanacije u završnoj fazi te posjetila Prvu hrvatsku kontejnersku knjižnicu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime