PETRINJA Održana središnja manifestacija Dana sjećanja 1991.-2021.

Petrinja se prisjeća ratnih događaja i stradanja hrvatskih branitelja i civila u rujnu 1991. godine

381

Rujanskim Danima sjećanja grad Petrinja prisjeća se ratnih događaja i stradanja hrvatskih branitelja i civila u rujnu 1991. godine.

Središnja manifestacija obilježava se 16. rujna, na dan kad se dogodio najjači napad na Petrinju i kada je nastradalo najviše branitelja u jednom danu tijekom obrane grada.

Ovogodišnje obilježavanje je započelo  misom zadušnicom u crkvi sv. Lovre za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu grada Petrinje.

Nakon mise održana je komemoracija kod Spomenika pukovniku Predragu Matanoviću i suborcima gdje su vijence položili i svijeću zapalili obitelji poginulih, udruge i političke stranke kao i izaslanstva Grada, Županije te državnog vrha: general pukovnik Boris Šerić kao izaslanik predsjednika RH, župan Sisačko-moslavačke županije i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Ivan Celjak,  izaslanik predsjednika Vlade i i ministra hrvatskih branitelja državni tajnik Špiro Janović i izaslanik ministra obrane general-pukovnik Drago Matanović.

Predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Darko Dumbović prisjetio se tog kobnog dana 1991.:

“Sudionici tih dana znaju kako je bilo biti hrvatski branitelj u Hrvatskoj I Petrinji, koja je trebala biti srpska, ne hrvatska. U Petrinji, gdje je pukovnik Tarbuk koji je zapovijedao garnizonom JNA zapovijedio da se sruši, spali i uništi sve što je hrvatsko. Sjećamo se dana kada je 17 hrvatskih vitezova izgubilo život na najokrutniji način samo zato što su imali hrvatsku odoru, hrvatsko znakovlje š što su izabrali Hrvatsku kao svoju Domovinu.”

Počast poginulima odala je i gradonačelnica Grada Petrinje Magdalena Komes:

„Vaša je dužnost prenijeti mlađim generacijama istinu o tome kako je stvorena slobodna i demokratska Republika Hrvatska. Da nam nije samo tako dana,da je mnogo krvi za nju proliveno. Dužnost je nas mlađih generacija čuvati tu istinu. Jer mnoge majke i danas plaču za svojim sinovima, mnoge supruge za svojim muževima, mnoga djeca žive bez svojih očeva. Mnogi ne nose tjelesne ozljede, ali nose one na duši. Hvala im svima. Njihova je žrtva u temeljima slobodne Petrinje koju mi sada uživamo. Njima u čast i zahvalu pobrinimo se da bude svakim danom bolja i ljepša. Neka zajedništvo koje je njima davalo snagu u tim danima i nama bude uzor u izgradnji bolje budućnosti Petrinje.“

Župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak podsjetio je da je 16. rujna jedan od najtužnijih datuma koji vežemo za Domovinski rat u Sisačko-moslavačkoj županiji:

“Važno je obilježavati značajne datume i događaje iz vremena Domovinskog rata, ali ne da bismo poticali mržnu ili osvetu, već da bismo se međusobno podsjećali na to tko je, kada i na koji način stvarao našu Domovinu. Važno je da mlađe generacije znaju te činjenice i da više nikada ne dopuste zlo koje smo mi proživjeli tijekom Domovinskog rata. I važno je govoriti o domoljublju, jer domoljubje nije ksenofobija! Domoljublje je ponos Naroda na jezik, kulturu, ponos Naroda na Domovinski rat i ponos nas Hrvata na vas, hrvatske branitelje.”

Nakon komemoracije organizirano je druženje u novim prostorima Udruge ratni veterani – veterani Domovinskog rata Grada Petrinje.

 

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime