PETRINJA Otvoren Regionalni sajam Kultura razvojne suradnje

Regionalni sajam kulture razvojne suradnje održava se prvi puta

228
Foto: Grad Petrinja

U velikom šatoru na Trgu hrvatskih branitelja u Petrinji u srijedu, 22. rujna držan je prvi Regionalni sajam kulture razvojne suradnje u organizaciji Zaklade SOLIDARNA i partnera (Srpsko narodno vijeće, Udruga IKS, Regionalna Zaklada ZAMAH i ACT Grupa) uz pokroviteljstvo Grada Petrinje i Turističke zajednice Grada Petrinje te financijsku potporu Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH, Ureda Europskog parlamenta i Fonda 5.5 i partnera.

Foto: Grad Petrinja

Regionalni sajam kulture razvojne suradnje održava se prvi puta, prigodno na Europski dan održivih zajednica, a u sklopu sajma Fondu 5.5 Zaklade SOLIDARNA  dodjeljena je nagrada European Citizen Europskog parlamenta  i to za građanski angažman na podršci potresom pogođenom stanovništvu SMŽ.

Kako su istaknuli organizatori, sajam je neprofitnog karaktera, a svrha mu je umrežavanje, informiranje, edukacija lokalnih proizvođača i zajednica za održivi razvoj, s naglaskom na jačanje vidljivosti i kapaciteta lokalnih dionika i razvojnih programa koji doprinose revitalizaciji i održivosti lokalnih zajednica potresom pogođene Sisačko-moslavačke županije.

Foto: Grad Petrinja

Gradonačelnica Komes u svom je pozdravu svim prisutnima poželjela dobrodošlicu te istaknula kako je Petrinja prije rata, 80-ih godina doživljavala pravi  procvat u gospodarskom i kulturnom području, međutim nakon rata je prisutna silazna putanja u gospodarskom i demografskom smislu. Naglasila je kako je potres koji nas je zadesio shvatila kao novu priliku za izgradnju grada koju je Grad već počeo koristiti. Istaknula je kako je za obnovu i revitalizaciju Petrinje i cijele Banovine nužna suradnja i koordinacija svih razina vlasti te naglasila kako je ovaj sajam prilika da se promoviraju mala Obiteljska poljoprivredna gospodarstva, a preko njih pokaže i bogatstvo ovoga kraja.

Na Sajmu su održane i dvije javne rasprave. Regionalni razvojni sat rasprava je u kojoj se razgovaralo o perspektivama obnove i revitalizacije  SMŽ tijekom kojeg su sudionici naglasili što je do sada učinjeno po pitanju obnove i programa revitalizacije potresom pogođenog područja, ali i ukazali na sporost obnove te prepreke koje onemogućavaju bolju iskoristivost dostupnih sredstava iz europskih fondova. Tako je Ivan Bota kao predsatvanik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije istaknuo kako je odrađen veliki posao u smislu papirologije i dokumentacije koja je nužna, što je posao koji javnosti nije vidljiv. Kao jedan od najvećih problema istaknuo je nemogućnost građevinskog sektora da prati trenutne potrebe na tržištu. Tatjana Vlašić, zamjenica Pučke pravobraniteljice istaknula je kako stradalnici koji su smješteni u kontejnere iskazuju veliku bojazan kako neće dočekati obnovu te naglasila potrebu adekvatne komunikacije sa stradalim stanovništvom napomenuvši kako je veliki dio njih u ruralnim područjima i starije životne dobi te im internet i društvene mreže nisu dostupne. Također je napomenula kako je tom dijelu stanovništva otežan pristup zdravstvenim i ostalim uslugama te naglasila da programi poput onih Zaželi trebaju biti kontinuirani, a ne povremenog trajanja.

Foto: Grad Petrinja

Druga javna rasprava pod nazivom Urbana regeneracija kao novi pristup razvoju Petrinje organizirana je u suradnji s Europskom bankom za obnovu i razvoj i organizacijom Urbanex na kojoj su u raspravi s lokalnim dionicima i stručnjacima predstavljeni projekti i primjeri dobre prakse EBRD-a.

U popodnevnim satima na rasporedu su različite informativne i edukacijske sesije i radionice, a u večernjem programu planiran je Sajam dobre hrane – ugostiteljska ponuda slastica i pekarskih proizvoda, bezalkoholnih i alkoholnih pića  te glazbeni program lokalnih bendova mladih.

 

Izvor: Grad Petrinja

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime