PETRINJA Reakcija na izjavu Magdalene Komes, HDZ-ove kandidatkinje za gradonačelnicu Grada Petrinje

Reakcija iz Gradske uprave Grada Petrinje i Petrinjske razvojne agencije

359

Gradska uprava Grada Petrinje i Petrinjske razvojne agencije objavili su Priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

U svojoj izjavi na Facebooku Magdalena Komes, HDZ-ova kandidatkinja za gradonačelnicu grada Petrinje, između ostalog je napisala:

„Nakon 16.svibnja krećemo s novim pristupom našem selu i poljoprivrednom bogatstvu. Petrinjska razvojna agencija bit će na raspolaganju za izradu dokumentacije potrebne za privlačenje sredstava iz EU fondova.“

Darinko Dumbović, gradonačelnik grada Petrinje tražio je od nadležnog upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, razvoj i imovinu i Javne ustanove Petrinjska razvojna agencija “PETRA” očitovanje na spomenute napise kako bi se uputilo kandidatkinju Komes o netočnosti njenih napisa, a javnost o pokušaju obmanjivanja od strane dotične.
Djelatnici Javne ustanove PETRA (Petrinjske razvojne agencije) kontinuirano rade na privlačenju sredstava iz EU fondova te su na raspolaganju za izradu dokumentacije potrebne s tim ciljem svima koji to trebaju i žele. Ne znamo je li kandidatkinja Komes toliko neupućena u ono što se radi, s obzirom je sve bilo praćeno putem medija i uredno predstavljano javnosti ili se ne trudi uopće upoznati temu o kojoj tako samouvjereno piše. Činjenično opovrgavamo njenu izjavu:

PETRA-Petrinjska razvojna agencija kroz svoje poslovanje kontinuirano je i u svakom trenutku na raspolaganju svim poslovnim subjektima, uključujući poljoprivrednike, kao i nezaposlenim osobama i organizacijama civilnog društva. Svakodnevne i pravovremene informacije o dostupnim natječajima i javnim pozivima objavljuju se putem službene web stranice, društvene mreže Facebook te slanjem elektroničke pošte ciljano prihvatljivim korisnicima iz baze klijenata, kao i putem medija. Tijekom 2020. uspostavljena je suradnja s predsjednicima mjesnih odbora s ciljem lakšeg prenošenja informacija poljoprivrednim subjektima u našim selima.

Tijekom 2020. godine izravno su pružene dostupne informacije, osobno, telefonski i e-mailom, o otvorenim natječajima, izrađena analiza prihvatljivosti prijavitelja na pojedine natječaje za oko 150 zainteresiranih subjekta koji se bave poljoprivrednom djelatnošću. Izrađeno je 69 prijava na natječaje iz Programa ruralnog razvoja, javne pozive Ministarstva poljoprivrede i LAG Zrinska gora-Turopolje, Grada Petrinje te poslovnih planova u vrijednosti približno 9.000.000,00 kuna. Kako bi se uspješno povukla odobrena sredstva PETRA provodi projekte za 5 vanjskih korisnika u vrijednosti 1.147.480,00 kn, dok za 6 korisnika, koji su se samostalno odlučili na provedbu, pruža savjetodavne usluge.

S ciljem osnaživanja znanja i kompetencija, te poticanja na pokretanje poslovanja u poljoprivrednim djelatnostima u 2019. i 2020. godini organizirane su edukacije u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede na teme „Uvod u poslovanje mladih poljoprivrednika“, „Upravljanje financijama poljoprivrednih gospodarstava“, „Kako pokrenuti poljoprivredno gospodarstvo“.

Također, u istom postu na Facebooku napisala je i sljedeće:

„Petrinjska sela pravo su blago koje nas je stoljećima hranilo i tako osiguralo naš opstanak na Banovini. Ona nisu zaboravljena ali izostanak stvarne potpore iz grada svakako nije pomoglo polaganom odumiranju poljoprivrede.“

Od početka našeg prvog mandata radili smo na osnaživanju svih petrinjskih sela i poljoprivrede, isticali važnost bogatstva kojeg imamo kroz selo i poljoprivredu, iza čega stoje rezultati:

„Grad Petrinja već duži niz godina provodi Program poticanja gospodarstva, poljoprivrede i ruralnog razvoja na svom području, a naročito u posljednje četiri godine gdje se iz godine u godinu vidi povećanje izdvajanja za razvoj, posebno ruralnog prostora. Po visini izdvojenih sredstava iz Proračuna Grad Petrinja se nalazi na prvom mjestu u Republici Hrvatskoj.

Program poticanja gospodarstva, poljoprivrede i ruralnog razvoja u posljednje četiri godine iznosi:

2021. godina – 7.900.000,00 kn
2020. godina – 2.300.000,00 kn
2019. godina – 1.950.000,00 kn
2018. godina – 1.480.000,00 kn

U sklopu Programa su stavke koje se posebno odnose poticanje razvoja OPG-a, brendiranje proizvoda, sufinanciranje izvornih pasmina i sorti (Banijska šara, Petrinjski kesten, Petrinjski češnjak) zatim poticanje ekološke poljoprivredne proizvodnje. Vezano uz to Grad Petrinja je proglasio i Ekološku zonu na svom području.

Prema tome potpuno je netočna tvrdnja kandidatkinje Komes da su OPG-i zaboravljeni te da su izostale potpore iz grada za razvoj poljoprivrede. Osim toga Magdalena Komes je na sjednicama Gradskog vijeća uvijek glasala protiv razvojnih programa koji su se odnosili na razvoj poljoprivrede i ruralnog prostora što možemo dokumentirati sa zapisnicima sa tih sjednica.

Samo da podsjetimo gđa. Magdalena Komes je digla ruku protiv donošenja sljedećih programa:

Program poticanja gospodarstva, poljoprivrede i ruralnog razvoja koji iznosi 7,9 milijuna kuna
Program bespovratnih potpora za zapošljavanje koji iznosi 10 milijuna kuna i 100% su bespovratna sredstva, od kojih je već isplaćeno 2 milijuna kuna
Ekološki centar Vrata zrinske gore (DIC) koji iznosi 7,5 milijuna kuna
Program revitalizacije i priznanja treće Hrvatske izvorne pasmine svinja Banijske šare svinje koji svake godine donosi Petrinjskim poljoprivrednicima preko 500.000,00 kuna
Program održavanja Petrinjske kobasijade u sklopu kojeg je ocjenjivanje kobasica po najvišim standardima kao dio procesa promoviranja i brendiranja Petrinjske kobasice.

Protiv svih tih programa gđa. Magdalena Komes je glasala protiv, tako da je kontradiktorna tvrdnja da će se zalagati za osnaživanje OPG-a, brendiranje autohtonih Petrinjskih proizvoda jer je sve to sadržano u nabrojanim projektima i Grad Petrinja to već provodi ili je proveo.

Grad Petrinja je ove godine iz donacijskih sredstava isplatio 2 milijuna kuna direktno OPG-ima, a još 6 milijuna kuna obrtnicima i gospodarstvenicima koji su imali štetu od potresa.

Također Grad Petrinja je nakon potresa kao pomoć OPG-ima otkupio sve tržne viškove njihovih proizvoda i donirao iste petrinjskim građanima.“

1 KOMENTAR

  1. Dumbo se kao Grad obračunava s kandidatkinjom na izborima u sred raspisanih izbora. Pa ljudi jeste svjesni šta radite. To je nemala i neskrivena muljaža i utjecanje na izbore. Jedino ak ne misli biti kandidat al to već znamo da jest. Piše kako je tražio od upravnog odjela očitovanje. I dobio ga u roku dan!!!
    Petrinjci rade prosvjede zbog neaktivnosti gradske uprave, nas stotine smo raseljeni, a on se kao grad bavi izborima. Još da je to najsramotnije vezano za njeg.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime