Petrinja se kroz pjesmu, ples i tradicionalnu kuhinju predstavila Zagrebu

1600

Tradicionalni zvuci Petrinje, šarene nošnje, ples i miris tradicionalne petrinjske kuhinje zavladali su ove subote glavnim zagrebačkim Trgom, a sve radi tradicionalne manifestacije ‘Predstavljanje grada Petrinje u Zagrebu’ koju 4. godinu zaredom organizira Grad Petrinja uz podršku Grada Zagreba.

U srcu Zagreba, na Trgu bana Josipa Jelačića, tradicionalno, 4. godinu zaredom, predstavio se jedan od najljepših gradova Sisačko-moslavačke županije, grad Petrinja.

Ovaj maleni grad velikog srca, kako mu tepaju njegovi stanovnici, smjestio se na desnoj obali rijeke Kupe, na ušću Petrinjčice u Banovini. Žitelji Petrinje posebno se ponose dugom i živopisnom poviješću te cjelokupnim tradicijskim stvaralaštvom koje je utkano u svaki dio ovog povijesnog grada.

Petrinja je Zagrebu uz mnoštvo domaćih proizvoda i rukotvorina pokazala djelić svoje kulture i tradicije, na što je posebno ponosan njen gradonačelnik Darinko Dumbović…

A da Petrinja zaista ima što za ponuditi Petrinjci su dokazali raznolikošću štandova na kojima je desetak ustanova i udruga te 30-ak OPG-ova predstavilo čime se bavi, a među njima se našla i Svjetlana Križanović iz OPG-a Križanović koja sama sadi i uzgaja sve što na tržnicama nudi..

Vrijedna Svjetlana nam je otkrila i zašto aroniju smatraju najzdravijom biljkom na svijetu..

Štand koji je također bio pun ljekovitih proizvoda bio je onaj OPG-a Marijane Radošević..

Kulinarski i izrazito ljekovit specijalitet dobiven od sjemenki buče našli smo na štandu OPG-a Aurora…

Manifestaciju je posjetila i zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir koja i sama promiče važnost očuvanja baštine…

Gradonačelnik Dumbović je nakon obilaska štandova podijelio kobasice Zagrepčanima, pri čemu je zahvalio gradonačelniku Grada Zagreba, ali i svojim Petrinjcima na velikom doprinosu u organizaciji manifestacije…

Manifestaciju su svojim nastupom dodatno uveličali članovi pet KUD-ova s petrinjskog područja, pa su mnogi iskoristili priliku i zaplesali.
Uz pjesmu, ples, domaću hranu i duh tradicije izlagači iz Petrnje imali su što za pokazati, a brojni građani grada Zagreba očarani krajolikom i okusima već planiraju prve posjete u ovaj malen, ali srcem velik i ponosan grad.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here