Petrinja se po peti puta predstavila Zagrebu

1410

Dio petrinjske tradicije imali su priliku okusiti Zagrepčani na svom središnjem Trgu u sklopu manifestacije “Predstavljanje grada Petrinje u Zagrebu” koju je 5. godinu zaredom, uz podršku Grada Zagreba, organizirao Grad Petrinja. Zvukove, kulturu, ples, domaće proizvode i okus tradicionalne petrinjske kuhinje imali su priliku iskusiti svi onji koji su se zatekli na Trgu bana Josipa Jelačića. Gradonačelnik Grada Petrinje Darinko Dumbović zahvalio je Zagrebu i gradonačelniku Milanu Bandiću: “Ovdje gradimo odnose koji bi trebali povezati dva grada: metropolu i Petrinju. Ovdje je nakon Domovinskog rata ogromna odgovornost prema prostoru u kojem živimo, a to su grad Petrinja, društveni život i sve ono što moramo čuvati, ali i promovirati.”

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić pozvao je Zagrepčane na Trg da vide što Petrinja nudi, podsjetio da je domaće ipak domaće, ali i komentirao Odluku Povjerenstva za odlučivanje u sukobu interesa prema kojoj je Bandić prozvan zbog izjave od prije godinu i pol dana: “Smiješno! Smiješno! Moja poruka Povjerenstvu je da rade svoj posao, a gradonačelnik će raditi svoj posao. Oni neće voditi Grad Zagreb. Smiješno je to, tragikomično. Ne bih se iznenadio da Povjerenstvo iznjedri nekog tko će se baviti politikom.”

Među brojnim izlagačima svoje domaće proizvode predstavila je i Milja Mandić: “Imamo sok od aronije, jabuke, bazgu, dunju, od džemova imamo dunju, aroniju, jagodu, šljivu i jabuku bez dodanog šećera.”

Milja po zagrebačkim sajmovima ide protekle tri godine i ne može reći da je loše, a zagrepčani su prepoznali domaći proizvod. Slavica Đunđuš potvrdila je da je zanimanje za njene proizvode sve veće: “Moj obrt se zove Coprnjica. Izrađujem predmete za uspomenu, suvenire, rukotvorine, predmete za kućanstvo od prirodnih materijala, i dječje pregačice na poseban način sa starinskim motivima. Obrt imam otvoren u Brestu, sve radim u kući na staroj mašini Bagatici.”

Mnoštvo štandova nudilo je mnoštvo domaćih proizvoda, a veliki dio njih bio je za degustaciju. U vrijeme užine gradonačelnik Dumbović dijelio je kobasice Zagrepčanima i gostima metropole, a zatim obišao štandove zadovoljan organizacijom i ponudom: “Dogodila se Petrinja u Zagrebu i osjećamo se kao da je ovo petrinjski mali dio trga u gradu Zagrebu koju nam je omogućio gradonačelnik Bandić. Za nas je to velika stvar, jer imamo osjećaj da smo prisutni, da postojimo. Grad Petrinja je u Domovinskom ratu bio ogromno zgarište. Digli smo se iz pepela kao Feniks. Kada smo se vratili, osjetili smo potrebu da sačuvamo ove trajne vrijednosti koje su kroz baštinu imale naše bake i djedovi, naši preci. To smo obnovili, i došli smo vdje s pjesmom, da se osjeti miris petrinjskih kobasica. Petrinja je uvijek kroz svoju povijest bila grad gostoprimstva i otvorena za sve ljude.”

Želimo se nametnuti metropoli da ljudi vide da i mi postojimo i dolazimo iz krajeva gdje se stvarala Domovina, zaključio je Dumbović.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime