VIDEO – U Petrinji sve spremno za vrhunac vodenog vala

1319

Petrinja spremna dočekuje vrhunac vodenog vala na Kupi, sve su službe na terenu i za sada niti jedna kuća nije ugrožena, a dijelovi gdje prijeti opasnost od poplave, osigurani su zečjim nasipima koje pomaže graditi Hrvatska vojska. Da je za sada situacija pod kontrolom i na Kupi i na Petrinjčici te da ne očekuju neke značajnije probleme potvrdio je 14. ožujka prilikom obilaska terena Zvonimir Ljubičić, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe grada Petrinje i zamjenik načelnika petrinjskog Stožera civilne zaštite.

„Trenutna je situacija takva da Kupa i Petrinjčica rastu centimetar do centimetar i pol svakih sat vremena. Malo nas ovdje u Srnakovoj ulici muče zaobalne vode. Pripremili smo jednu traktorsku pumpu, ali još nema potrebe za pumpanje. Po pozivu stanovnika, odvezene su vreće u Novu Drenčinu na mjesta gdje je kritično, također i u Mošćenicu te u Nebojan. Pratimo situaciju, za sada još nije ništa poplavljeno i nadamo se da će tako ostati. Kupa u Karlovcu pada, u Farkašiću još raste, kroz nekih 24 do 36 sati predviđamo da bi vrhunac vodenog vala trebao biti u Petrinji.  Spremni smo i ako gdje dođe do problema, rješavat ćemo kao i svaki put do sada. Razina vode je 60 centimetara niža od one kritične 2014. godine, znači imamo još 60 centimetara „fore“, a u budući da u Karlovcu pada, mislimo da ne bi trebao biti neki ekstremni porast vodostaja. Ali, nikad se ne zna, puno nas je puta iznenadilo, no mi smo i tad bili spremni i reagirali“, kazao je Ljubičić koji je u pratnji petrinjskog gradonačelnika obišao i OPG Ivice Vlahovca u Maloj Gorici čija je farma, zbog blizine Kupe, već bila plavljena, a ugrožena je tijekom svakog višeg vodostaja. No i Vlahovac ovaj put vodeni val čeka smiren i uvjeren kako je sve pod kontrolom.

 

„Imamo ovdje farmu. Još nije problem, voda još nije toliko narasla. Obilaze nas vatrogasci, gradonačelnik je bio i jučer i danas i sve je pod kontrolom. Zadnji put nas je poplavilo. Od tad smo nešto već sredili, ali čekamo da se napravi nasip, ako bude mogućnosti, pa će biti bolje. Kažu da neće puno narasti, još 20-30 centimetara, a to još nije tako velik problem“, rekao je Vlahovac.

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović izrazio je zadovoljstvo situacijom na terenu i službama koje pokazuju visok stupanj pripravnosti.

„Došao sam vidjeti i dati potporu svima onima koji su ovih dana dežurali. Zahvaljujem se i pohvaljujem prije svega odličnu organizaciju Hrvatskim vodama, Hrvatskoj vojsci, našim vatrogascima, civilnoj zaštiti i svima onima koji su se uključili u obranu od poplave. Na vrijeme smo startali i kad vidimo ovdje iza nas Petrinjčicu, da ona otječe, to je dobar pokazatelj. Kada je Kupa previsoka, lijeva i desna obala Petrinjčice je uvijek problem, kao što nam je i problem ukoliko bude padalina na Banovini.  Iskreno, bojim se vikenda, subote kada je moguća kiša, a ukoliko bi bila veća količina kiše, mi onda moramo biti znatno spremnije. No, držimo stvari pod kontrolom. Ovdje je i Hrvatska vojska, koja dosad nije bila aktivna kad su u pitanju poplave, već je to bilo prepušteno Gradu. Zbog toga možemo biti zahvalni, i mi i građani jer prisutnost vojske, Hrvatskih voda, naših vatrogasaca daje određenu sigurnost. Petrinja je na sreću, u ovakvim nesrećama, uvijek spremna preuzeti odgovornost za bilo kakvu elementarnu nepogodu“, ustvrdio je Dumbović.

U Petrinji se nadaju kako će vodeni val proći bez značajnijih problema te kako će ovaj put izbjeći elementarnu nepogodu, a time i ugrožavanje ljudi i njihove imovine. Dežurne su službe i dalje na terenu i prate situaciju, za sada niti jedna kuća nije ugrožena, a nadaju se kako do ugroze kuća neće ni doći.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime