PETRINJA Započeli radovi na novoj katastraskoj izmjeri

Usklađivanje zemljišnih i katastarskih knjiga je preduvjet za bilo kakve nove investicije

158

U utorak, 7. veljače službeno je otvoren početak radova na novoj katastraskoj izmjeri na području grada Petrinje.

Riječ je o vrlo značajnom projektu za grad Petrinju, budući je u ovom trenutku dvojna izmjera, istaknula je gradonačelnica Grada Petrinje Magdalena Komes:

„Usklađivanje zemljišnih i katastarskih knjiga je preduvjet za bilo kakve nove investicije. Građanima Petrinje će omogućiti da kroz ovaj projekt imovinsko-pravne probleme riješe besplatno. Velika inesticija, u potpunosti na teret državnog proračuna. Vrijedan je više od 38 milijuna kuna i obuhvaća devet katastarskih općina na području grada Petrinje.“

Ravnatelj Državne geodetske uprave Antonio Šustić rekao je da je riječ o ogromnom projektu:

„Radi se o programu koji će se provoditi kroz 10 godina. Na području grada Petrinje obuhvatit ćemo devet katastarskih općina s rokom izvođenja godinu i pol dana. Inače, ukupan program će obuhvatiti sva građevinska područja u Republici Hrvatskoj, gotovo 600 tisuća hektara, a na području Sisačko moslavačke županije, osim grada Petrinje, obuhvaćeni su i grad Glina i općina Topusko i grad Sisak i grad Kutina, kojim ćemo obuhvatiti 23 katastarske općine ukupne vrijednosti 78 milijuna kuna. Višegodišnji program je donio Hrvatski sabor 2001. godine, a Vlada Republike Hrvatske, sukladno višegodišnjem programu, donosi godišnje programe koji će se onda odvijati na ukupnom području Republike Hrvatske. Ovi postupci zasigurno će pridonijeti ravnomjernom razvoju Republike Hrvatske. Omogućit će privlačenje investitora jer uređeni podaci, uređeni katastar i zemljišna knjiga osnova su bilo koje investicije jer su oni preduvjet za uspješno investiranje.“

Rezultat katastarskih izmjera bit će omogućavanje bržih i jednostavnijih ulaganja na području grada Petrinje, naglasio je potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Branko Bačić:

„Jedan od prioriteta u mom radu bit će nastavak ovakvih aktivnosti diljem Hrvatske, jer nažalost i to moram ovdje reći. osnovna evidencija nekretnina u vlasništvu Republike Hrvatske, jedinica područne i lokalne samouprave i svih nas jest evidencija katastra i zemljišnih knjiga. A ta evidencija je u najvećoj mjeri oslonjena na podatke koji su proizišli iz ovakvog istog rada koji će danas započeti ovdje u Petrinji prije gotovo dva stoljeća. I zbog toga su naši podaci i u katastru i u zemljišnoj knjizi neažurirani, neusklađeni s terenom, često puta prepreka u investiranju, u izgradnji objekata i izgradnji infrastrukture.”

Ministar je izrazio očekivanje da će izvođač radova posao napraviti u dogovorenom roku, prije svega zbog potreba građana i gospodarstvenika Petrinje.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime