Petrinjci proslavili Dan grada i blagdan svog zaštitnika sv. Lovre

700
Nakon Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i Dana oslobođenja Petrinje, Petrinjci su pod sloganom “Teb’ u slavu grade moj” u sklopu Lovrenčeva nastavili s obilježavanjem blagdana svog nebeskog zaštitnika sv. Lovre, ujedno i Dana grada, kada je posebno svečano u ovome malome gradu velikog srca.
Lovrenčevo u Petrinji okuplja mještane svih generacija, a tradicija proslave seže još u 18. stoljeće kada su ga Petrinjci obilježavali u vidu sajma, dok je to danas 10-dnevna turistička kulturno-umjetnička manifestacija sa središnjom svečanošću na sam blagdan zaštitnika grada, sv. Lovre.

Na prostoru središnjeg gradskog parka, popularnom Strossmayerovom šetalištu, tako su se svojim rukotvorinama, uporabnim i ukrasnim predmetima te gastro ponudom i ove godine predstavili obrti, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, kulturno-umjetnička društva te brojne udruge koje tvore duh grada.

Proslava sv. Lovre započela je predstavljanjem narodne baštine petrinjskog kraja, a nastavila svečanom procesijom i svetom misom u župnoj crkvi sv. Lovre koju je predvodio mons. Stjepan Ptiček.

Djelić povijesti sa sobom su ponijeli članovi Folklornog ansambla Petrinjčica, a predstavila ga je članica Marija Gorup:

“Predstavljamo rukotvorine naših baka, narodne nošnje, stolnjake rađene na tkalačkom stanu 70-ih godina, ručnike i razne druge rukotvorine. I sama vezem, vesti me naučila baka, uživam u tome, igla mi je uvijek u ruci, a trenutačno vezem kćeri narodnu nošnju”.

Marija dodaje kako je za izradu jedne narodne nošnje potrebno oko 1200 sati vezenja. Puno truda potrebno je i za izradu stucke, simbola grada Petrinje koje izrađuje Matej Stanešić:

“Izrada stucki je obiteljski posao, a ja sam već peta generacija koja održava tu tradiciju u Petrinji. Stucka je glinena posuda u kojoj su nekada težaci prilikom odlaska na polje nosili vino ili vodu. Kako se obično radila na način da u nju stane 10 litara tekućine, djeci je bila preteška dići je i popiti vodu, pa je s vremenom napravljen i otvor na “naginjaču” po čemu je ova petrinjska stucka postala prepoznatljiva”.

Stucke se izrađuju od prave petrinjske gline, a upravo iz radione ovog majstora dolazi i ona četiri metra visoka s grbom Petrinje koja na ulazu u grad dočekuje posjetitelje.

Izlagače i posjetitelje obišao je i pozdravio petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović.

“Sveti Lovro je nešto posebno, on je simbol vjere, nade, želje i blagostanja, on nam daje do znanja da moramo svakodnevno biti bolji ljudi. Domovinski rat je taj koji je ostavio ovdje ogroman trag, ovdje se stvarala Hrvatska i ovdje su mnogi hrvatski branitelji ostali bez svojih života. Oni su utkani u temelj domovine i nikada neće biti zaboravljeni. Petrinja je nekada bila grad pjesme, limene glazbe, obrtnika, školstva, a danas je Petrinja i grad projekata kojih je realizirano ili u tijeku realizacije u vrijednosti više stotina milijuna”, poručio je Dumbović.

Upravo je Lovrenčevo vrijeme kada se najveće bogatstvo i ljepota Petrinje – njegovi stanovnici okupe u zajedništvu i slave Dan svoje slobodne i ponosne Petrinje.

Program proslave se u večernjim satima iz gradskog parka seli na ŠRC Pigik gdje će biti održati teniski turnir, dok će na Trgu hrvatskih branitelja posjetitelje zabavljati Lidija Bačić i Grupa Sjaj.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here