U Petrinji se obilježava Svjetski dan osoba s Down sindromom

1111

Povodom Svjetskog dana osoba s Down sindromom, gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović jutros je u Gradskoj upravi primio predstavnike Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije, djecu s Down sindromom i njihove roditelje.

 

Down Syndrome International je službeno odredio 21. ožujak kao Svjetski dan osoba s Down sindromom. Navedeni datum je izabran kako bi označio jedinstvenost Downova sindroma u potrostručenju (trisomiji) 21. kromosoma.  Downov sindrom je genetski poremećaj koji je uzrokovan prisutnošću jednog kromosoma viška. Nastaje u trenutku začeća. U Hrvatskoj na 650 djece rodi se jedno dijete sa sindromom Down, tako ih je u našoj zemlji trenutno više od 1600, u Sisačko-moslavačkoj županiji 40, a Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije broji 20 osoba s Down sindromom.

Predstavnike udruge, djecu sa sindromom Down i njihove roditelje u Gradskoj upravi, a povodom Svjetskog dana osoba s Down sindromom, primio je gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović.

Integracija osoba sa sindromom Down mora biti naš prioritet, ističe gradonačelnik.

Udruga osoba  s invaliditetom  Sisačko-moslavačke županije večeras u GALLERY BARU u Petrinji od 18 sati, na adresi Augusta Šenoe 2, organizira zajedničko tematsko druženje pod nazivom „ZNAM – ŽELIM – MOGU!“.  Kavu i sok s kromosomom viška i najljepšim osmijehom na svijetu poslužit će osobe s Down sindromom. Među njima bit će i 21-godišnji Marin. Nakon završetka škole, za njega u Hrvatskoj nema posla i to je nešto što moramo promijeniti, istaknula je izvršna direktorica UOSI SMŽ Aleksandra Milković.

Milković je zahvalila gradonačelniku i saborskom zastupniku Dumboviću na dosadašnjoj suradnji, a zamolila ga je da problematiku života osoba sa sindromom Down, s posebnim naglaskom na mogućnost dobivanja osobne invalidnine odmah pri otkrivanju stanja Down sindroma, iznese i u Hrvatskom saboru.

Ono što ih muči, imali su priliku reći i roditelji djece sa sindromom Down. Duško Marić otac je osmogodišnjeg Svena koji pohađa redovan 1. razred osnovne škole uz osobnog asistenta. Imao je pak poteškoća prije nekoliko godina kada je Svena htio upisati u vrtić, a danas bi njegovom djetetu, ali i ostaloj djeci, jako dobro došao rad s logopedom.

Otkako je na čelu Dječjeg vrtića “Petrinjčica”, njegova ravnateljica Nataša Vidović ističe kako te probleme nastoje riješiti.

Dodajmo kako je djecu sa sindromom Down gradonačelnik Dumbović razveselio novim priborom za crtanje i pisanje, a kao znak podrške obuo je i šarene, različite čarape. Podršku osobama s Down sindromom s područja Sisačko-moslavačke županije možete dati i svi vi večeras od 18 sati u GALLERY BARU u Petrinji kada će vam kavu i sok s kromosomom viška poslužiti osobe s najljepšim osmijehom na svijetu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime