Petrinjski Reformisti o brojnim nedoumicama vezanim uz smještaj migranata u Maloj Gorici

Zašto je izostala komunikacija i zašto se nije pravovremeno obavijestilo jedinicu lokalne samouprave?

269

Kako bi upozorili na brojne nedoumice i pitanja vezana za smještaj migranata na području grada Petrinje, odnosno na prostoru bivšeg izbjegličkog naselja Mala Gorica, a nakon što je Ministarstvo unutarnjih poslova potvrdilo kako je u tijeku postupak ishođenja građevinske dozvole za gradnju Prihvatilišta za tražitelje azila maksimalnog kapaciteta od 200 korisnika, petrinjski su Reformisti 30. studenoga održali konferenciju za novinare na kojoj je predsjednica petrinjske Gradske organizacije NS – Reformisti Jasmina Robinić istaknula kako postoje dva dokumenta kojima su prijašnjih godina regulirana ta pitanja, a koja ne dolaze s razine lokalne vlasti, već s državne razine, Vlade i resornog ministarstva.

„Prvo je izvješće o radu stalnog povjerenstva za provedbu integracije stranaca u hrvatsko društvo. To je izvješće iz lipnja 2016. godine kada je na vlasti bila koalicija Mosta nezavisnih lista i HDZ-a te je na temelju toga donesen zaključak o prihvaćanju izvješća od strane tadašnjeg predsjednika Vlade Tihomira Oreškovića. U tom izvješću možemo iščitati, od strane predstavnice Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, o nakani smještaja sirijskih izbjeglica u prognaničkom naselju Mala Gorica, koje je tada još bilo naseljeno stanovništvo s Kosova, ali je njihov odlazak već bio planiran. Predstavnica je istaknula da je na raspolaganju za smještaj i obnovljena zgrada u Glini, Vojniću, Dvoru te u Staroj Gradiški. Navela je i da domicilno stanovništvo, u ovom bi slučaju to značilo stanovništvo s područja grada Petrinje, treba informirati i treba ispitati njihov stav oko smještaj migranata na njihovom području“, kazala je Robinić te dodala kako postoji još jedan dokument iz srpnja ove godine.

VEZANE VIJESTI
Ljeto u Petrinji nastavljeno Fišijadom i Ribičkom noći


„To je odluka o dodjeli financijskih sredstava za provedbu projekta uspostave infrastrukture i jačanje kapaciteta prihvatilišta za tražitelje azila u Maloj Gorici. Tom odlukom će se Upravi za upravne i inspekcijske poslove Ministarstva unutarnjih poslova dodijeliti tri milijuna eura za taj projekt, odnosno za izgradnju prihvatilišta u Maloj Gorici. Želimo poručiti i reći svim građanima da je ovakva odluka i stav došao s državnog vrha i s razine Vlade, resornog ministarstva te na taj način izvršna vlast u toj odluci nije sudjelovala. Također, želimo reći da je izostala komunikacija s jedinicom lokalne samouprave po tom pitanju, jer takav dopis nije poslan na znanje jedinici lokalne samouprave, jedino što je nedavno, mislim da je to bilo prilike prije tjedan, jedinici lokalne samouprave poslan zahtjev za izdavanje građevinske dozvole za navedeno“, rekla je Robinić.

VEZANE VIJESTI
U Petrinji međunarodni hrvački spektakl

Dodala je kako je jedno od osnovnih pitanja na koje traže odgovor koji su bili kriteriji kada se Sisačko – moslavačka županija određivala kao mjesto smještaja tražitelja azila te zašto je izostala komunikacija, odnosno zašto se o svemu nije pravovremeno obavijestilo jedinicu lokalne samouprave, u ovom slučaju Grad Petrinju.

„Građani spekuliraju i sumnjaju. Za sve optužuju izvršnu vlast, ali kao što se može vidjeti u ovim dokumentima koji su pravovaljani to se odlučuje na jednoj višoj razini i mi smo zapravo dovedeni pred gotov čin. Znači, zahtjev za građevinskom dozvolom je poslan što znači da je to po njima riješena stvar. No nas zanimaju odgovori na sva ova pitanja!“, ustvrdila je Robinić.

Slaven Kadečka, vijećnik Narodne strane – Reformisti u petrinjskom Gradskom vijeću posjetio je kako je iz tog razloga na nedavnoj sjednici predložio dopunu Dnevnog reda i osnivanje radnog tijela koje će izvještavati građane o smještanju migranata na petrinjskom području.


„U ovom izvješću, koje je donijela Vlada Mosta i HDZ-a, može se vidjeti da je u planovima bilo ispitivanje stava lokalne zajednice radi pripreme domicilnog stanovništva, no prema izjavi Ministarstva unutarnjih poslova, te radnje će biti provedene tek nakon što se krene u realizaciju ove izgradnje prihvatilišta za azilante u Maloj Gorici. Želimo postaviti pitanje kako to da su kao lokacije, uz Malu Goricu, kao dio grada Petrinje, navedenih i Glina, Vojnić i Dvor? Hoće li Sisačko – moslavačka županija postati mjesto gdje će biti prihvatilište za tražitelje međunarodne zaštite? Zabrinjavajuće je i da Ministarstvo unutarnjih poslova navodi kako će se struktura tražitelja međunarodne zaštite proizaći iz priljeva migranata u Republiku Hrvatsku što smatramo da nikako nije strateški plan naseljavanja ili plan zbrinjavanja tražitelja azila“, naglasio je Kadečka te dodao kako je upravo zbog brojnih pitanja i nedoumica na nedavnoj sjednici Gradskog vijeća i osnovana radna skupina koja je ovlaštena i dužna zatražiti sve potrebne informacije i ostale podatke od nadležnih tijela državne uprave i ostalih državnih tijela vezanih za politiku Vlade Republike Hrvatske prema problemu migranata i njihovom prihvatu na području grada Petrinje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here