Petrinjski sajam zdravlja – Zdravlje za sve

687

Pod pokroviteljstvom Grada Petrinje i gradonačelnika Darinka Dumbovića, a u sklopu obilježavanja Svjetskog dana zdravlja i ove je godine, peti put za redom, održan Petrinjski sajam zdravlja.

Pod motom „Zdravlje za sve“ na štandovima u petrinjskom gradskom parku organizirano je besplatno mjerenje krvnog tlaka, šećera i masnoće iz periferne krvi uz savjete stručnjaka i brojne edukativne sadržaje, a više je o ovogodišnjem obilježavanju Svjetskog dana zdravlja rekla prim. dr. Marina Kovač, ravnateljica Neuropsihijatrijske bolnice dr. Ivan Barobot Popovača i koordinatorica zdravstvenih projekata u Gradu Petrinji.

 

„Uvijek smo pratili poruke koje je davala Svjetska zdravstvena organizacija. Ove je godine poruka „Zdravlje za sve“. Ona nam je dobro došla da pokažemo i objedinjeno sve naše projekte i sve aktivnosti koje smo dosad provodili tijekom svih ovih godina, znači od onih aktivnosti koje su se ticale kroničnih nezaraznih bolesti, povišenog krvnog tlaka, šećerne bolesti, borbe protiv ambrozije, alergijskih bolesti, mentalnih bolesti poput depresiji itd. Sve su to neke aktivnosti gdje nismo mi sami kao bolnica,  nego smo objedinili cijeli niz naših partnera, od različitih udruga do pojedinaca, volontera, zdravstvenih ustanova, škola i vrtića. Ljudi su se vrlo rado odazvali. I danas je zaista veliki i lijepi odaziv. Nadam se da će naši građani biti jako zadovoljni i da ćemo takvu tradiciju nastaviti i dalje“, kazala je Kovač.

VEZANE VIJESTI
Svečano otvorena zgrada Interpretacijskog centra baštine Banovine

Neuropsihijatrijska bolnica dr. Ivan Barobot Popovača često surađuje s Petrinjskom kućom zdravlja na brojnim javnim zdravstvenim akcijama, a redovito su i na Petrinjskom sajmu zdravlja, rekla je dr. Višnja Mandac Bajan, specijalizantica psihijatrije u popovačkoj bolnici.

„Mi kao ustanova naravno da podupiremo ovakve projekte i dio smo suradnje s Gradom Petrinjom i Petrinjskom kućom zdravlja. Ovdje smo da građanima napravimo preventivne zdravstvene programe, mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi, radimo spirometriju, razgovaramo, dajemo savjete… Svjetski dan zdravlja šalju upravo tu poruku da je zdravlje svima pristupačno  i da smo mi ovdje kao ustanova i kao liječnici doszupni svima“, poručila je Mandac Bajan.

Svoj obol obilježavanju Svjetskog dana zdravlja i Petrinjskom sajmu zdravlja dala je i Udruga Pomoć starijim osobama čija nam je predsjednica Goranka Vuić pojasnila kako redovito sudjeluju na sajmu zdravlja na kojem predstavljaju svoje aktivnosti.

VEZANE VIJESTI
Gradonačelnik Dumbović primio delegaciju iz Poljske

„Naša udruga inače broj 12 zaposlenika. Mi radimo na području grada Petrinje i 14 okolnih naselja. Radimo u suradnji s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i bavimo se pomoći u kući, osobnom higijenom, uređenjem okoliša i nabavom i dostavom gotovih proizvoda. Izrazito smo sretni što naši korisnici iz 50-60 kilometara udaljenih mjesta od Petrinje svaki dan dobivaju besplatan topli obrok“, kazala je Vuić.

Sudionike Petrinjskog sajma zdravlja obišao je i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović koji je istaknuo kako su mu dani u kojima brinu o zdravlju svojih sugrađana jedni od najljepših dana u Petrinji.

„Ima tu jako puno ljudi, struke, udruga, mladih i djece. Svi koji su danas došli ovdje dali su jedan veliki doprinos poruci o tome što znači zdravlje za čovjeka i mislim da na tome moramo još i više poraditi. U ovih pet godina imamo dobar kontinuitet u kojem smo pokazali da imamo vlastitu strategiju i da nadograđujemo zdravstveni standard. Ovakva događanja nisu konkurencija, već upravo nadogradnja i poticaj ljudima da osvijeste kako su razne bolesti među nama i kako treba djelovati preventivno. Zahvaljujem se prije svega doktorici Kovač koja je u ovih pet godina kao naš strateg, koordinatorica zdravstvenih projekata, postigla dobru komunikaciju i suradnju na svim razinama. Tu je i naša Petrinjska kuća zdravlja koju je i Europska komisija pohvalila kao primjer dobre prakse, za koju zna gotovo cijela Europa. To su stvari s kojima se ponosim kao gradonačelnik“, istaknuo je Dumbović .

VEZANE VIJESTI
Nove interpretacijske ploče u sklopu „Muzealizacije grada Petrinje“

Dodajmo kako su sudionici Sajma bili i članovi Centra Humanika koji su izložili i pripremili za kušanje raznovrsnu zdravu hranu, Udruga Naš život Petrinja, Udruga osoba s invaliditetom SMŽ, HKUD Mošćenica, Zelena kuća, Petrinjska kuća zdravlja, Udruga za pomoć i njegu starim i nemoćnim osobama – Star te Gradsko društvo Crvenog križa Petrinja, a osim preventivnih pregleda i savjeta liječnika i medicinskog osoblja, te brojnih edukativnih sadržaja, tehničar iz popovačke bolnice je posjetiteljima sajma demonstrirao i postupak reanimacije.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here