Petrinjsko vijeće donijelo Deklaraciju kojom se protivi odlaganju nuklearnog otpada na Trgovskoj gori

344

Petrinjski su gradski vijećnici na današnjoj 17. sjednici Gradskog vijeća jednoglasno donijeli Deklaraciju u svezi odlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, kojom su iskazali svoje protivljenje da se na ovoj lokaciji kod Dvora odlaže radioaktivni i nuklearni otpad.
Polazeći od ustavnog načela očuvanja prirode i čovjekova okoliša kao jedne od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i obveze države da osigurava uvjete za zdrav okoliš, Gradsko vijeće Grada Petrinje danas je na prijedlog gradonačelnika Darinka Dumbovića donijelo Deklaraciju u svezi odlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori kojom su izrazili svoje protivljenje predloženom lokacijom u općini Dvor…

TON

Vijećnici su bili složni kako je predložena lokacija neprihvatljiva jer ugrožava razvoj i perspektivu čitave Banovine, a ne samo općine Dvor pa je gradonačelnik Dumbović pozvao i ostale općinske načelnike i gradonačelnike, kao i župana da zauzmu jasan stav i na svojim sjednicama vijeća i na skupštini donesu slične odluke kojima će deklarativno reći NE odlaganju nuklearnog otpada na Trgovskoj gori.
Dodajmo kako je na prijedlog HDZ-ovog vijećnika Željka Tonkovića na dnevni red sjednice uvršten i Prijedlog Preporuke o potrebi postojanja Opće bolnice “Dr. Ivo Pedišić” Sisak na lokalitetu Petrinja. Naime, potaknuti nagađanjima o mogućem zatvaranju pulmološkog odjela sisačke bolnice u Petrinji, vijećnici žele iskazati svoje neslaganje s eventualnim zatvaranjem petrinjske bolnice koja je, s obzirom na podatke o oboljelima, kako su istaknuli, i nužnost i potreba. No o tome će više riječi biti u srijedu, 29. travnja za kada je zakazan nastavak 17. sjednice Gradskog vijeća Grada Petrinje.
Naime, nakon što su se gradski vijećnici očitovali na prijedloge Izmjena i dopuna Odluke o koeficijentima za obračun plaće službenika i namještenika Gradske uprave, te izmjenama Odluke o komunalnim djelatnostima na sjednici su usvojene izmjene i dopune Programa za poticanje gospodarstva, poljoprivrede i ruralnog razvoja grada za 2015. godinu, a donesena je i Odluka o osiguravanju sredstava za sufinanciranje projekata Europske unije, pred sam kraj sjednice, Sanja Lovrenović, predsjednica Gradskog vijeća je prekinula sjednicu zbog obveza i s obrazloženjem da će o nastavku sjednice na vrijeme izvijestiti vijećnike, ali ta je odluka izazvala buru negodovanja kod oporbenih vijećnika HDZ-a i HSS-a koji su oštro osudili postupak predsjednice Gradskog vijeća Grada Petrinje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime