Pitka voda za mještane Katinovca i Crnog Potoka – svečano otvoren magistralni vodovod

1970

Oko 50 kućanstava s područja sela Katinovac i Crni Potok na području Općine Topusko napokon je dobilo pitku i zdravstveno ispravnu vodu. Danas je u Katinovcu upriličeno i svečano otvorenje magistralnog vodovoda duljine 13 kilometara i 796 metara.

Za izgradnju magistralnog vodovoda Katinovac – Crni Potok mještani sela bore se još od 2009. godine. Zahvaljujući njihovim i naporima Općine Topusko, radovi na njegovoj izgradnji počeli su 2012., a okončani su 2016. godine. U Katinovcu je tako upriličena svečanost otvaranja ovog vodovoda dugog 13 kilometara i 796 metara, a koji se proteže od Katinovca do Crnog Potoka te omogućava pitku i zdravstveno ispravnu vodu za oko 300 stanovnika u 50 kućanstava.

Riječ je o kapitalnoj investiciji vrijednoj 2. 485. 480, 92 kune, zajednički financiranoj od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU (59 %), Hrvatskih voda (13 %), Sisačko-moslavačke županije (15 %) i Općine Topusko (13 %).

Životni standard na ovom području podiže se sada na višu razinu, zahvaljujući ovoj investiciji, rekao nam je načelnik Općine Topusko Vlado Muža.

Zahvaljujući brojnim prirodnim resursima kao što su termalna voda, rijeka Glina i Petrova gora, ovaj kraj ima ogroman potencijal. Bitno nam je da u njemu uspijemo zadržati ljude, naglasio je Muža.

Važan preduvjet za opstanak života na ovom području je upravo ovaj projekt magistralnog vodovoda, smatra župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić.

Uz izgradnju prometne i komunalne infrastrukture, dostupnu zdravstvenu zaštitu i kvalitetno školstvo, mladim ljudima na ovom području moramo osigurati i radna mjesta, naglašava župan.

Župan Ivo Žinić i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković svečano su pustili u rad magistralni vodovod, a Đuroković je istaknuo kako mu je drago što su na njega priključena manja naselja.

Elizabeta Kos, pomoćnica ministra za vodno gospodarstvo u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, objasnila je kako je obveza Hrvatske, kao članice Europske unije, za sva naselja, koja imaju više od 50 stanovnika, osigurati zdravstveno ispravnu pitku voda. Inače, gospođa Kos porijeklom je iz Topuskog.

Svečanom otvaranju magistralnog vodovoda Katinovac – Crni Potok nazočio je i saborski zastupnik i gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović. Petrinja je sa svojim znanjem i iskustvom u aglomeraciji pomogla Općini Topusko prilikom izgradnje ovog vodovoda.

Naše prirodne resurse moramo držati čvrsto u vlastitim rukama, zaključio je Dumbović. U ime stanovnika Katinovca i Crnog Potoka koji su većinom Bošnjaci, o značaju dolaska pitke vode napokon i u njihova sela, govorio je Šaban Kadrić, županijski vijećnik.

Jer voda život znači …

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime