Plamen slobode u simbolu hrvatskog velejunaštva – Gvozdanskom

X. hodočasničkim spomen - pohodom obilježena 441. obljetnica bitke za Gvozdansko

335

Svetom misom, svečanim mimohodom te promocijom knjige posvećene Gvozdanskom i komemoracijom svim žrtvama iz 1578., 1941. i 1991. godine, u Gvozdanskom, nadomak Dvora, 13. siječnja je održano X. hodočasnički spomen – pohod u ovaj simbol hrvatskog velejunaštva.

Ove godine hodočašćem je obilježena 441. obljetnica bitke za Gvozdansko. Tradicionalno je ovo, deseto hodočašće u spomen na hrvatsko velejunaštvo i sjećanje na 13. siječnja 1578. godine kada su hrvatski branitelji snažnu tursku posadu dočekali smrznuti na zidinama utvrde, ne prihvativši nikakve, pa ni ublažene uvjete predaje. I sam neprijatelj, potresen žrtvom, odlučio je da branitelji budu dostojanstveno pokopani po katoličkom vjerskom obredu. Nažalost, to mjesto na Badnjak 1941. godine žrtva je četničkih zločina, a žrtve nisu izbjegnute ni 1991. godine u Domovinskom ratu. Zbog svih tih stradanja, ali i hrabrosti, Gvozdansko je simbol velejunaštva hrvatskog naroda koje, složni su hodočasnici, ne smije nikada biti zaboravljeno.

Hodočašće je započelo Svetom misom, koju je u crkvi sv. Filipa i Jakova predvodio bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak u zajedništvu sa sisačkim biskupom Vladom Košićem. Nastavljeno je predstavljanjem knjige „Gvozdansko – hrvatsko velejunaštvo bez svjetskog uzora“ Damira Borovčaka te „Mimohodom hrvatskog ponosa” i komemoracijom tijekom koje su brojne delegacije položile vijence i zapalile svijeće kod spomen obilježja žrtvama Gvozdanskog, dok je na samoj utvrdi zapaljen Plamen slobode.

VEZANE VIJESTI
Sanacijom galdovačkog mosta dugoročno osiguran sigurniji promet

Počast su, uz brojne hodočasnike, hrvatske branitelje i domoljube, odali izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, general bojnik Marinko Krešić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, saborski zastupnici Mosta Božo Petrov i Slaven Dobrović, članovi Hrvatskog generalskog zbora predvođeni generalima zbora Pavlom Miljavcem i Josipom Lucićem, predstavnici vojske i policije, civilnih udruga, gradova i općina, vijećnici Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije, predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Sisačko-moslavačke županije te predstavnici brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata kao i političkih stranaka.

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić ustvrdio je kako su ovakvi događaji, koji svjedoče hrabrost, junaštvo, odvažnost i odlučnost žrtvovanja do posljednjeg čovjeka rijedak primjer, ne samo na ovim prostorima, već u svijetu i stoga Gvozdansko mora biti simbol Hrvatske.

„Hrabri hrvatski branitelji Gvozdanskog pokazali su svojom hrabrošću i ustrajnošću kako se voli svoj dom, kako se voli svoja domovina i svoj narod. U povijesti postoji mnogo bitaka, ali ova je nezapamćena. Nezapamćeno je velejunaštvo branitelja Gvozdanskog i neviđeno je u svijetu. To je nešto što nam mora biti poruka. Moram spomenuti i naš Zrin koji se nalazi nedaleko odavde, koji je također doživio tragičnu sudbinu 9. rujna 1943. godine. Zrin je rodio velikane hrvatskog naroda, rodio junaka Nikolu Šubića Zrinskog koji je svojim ratnicima u borbi za Siget rekao kako ih neće nikada ostaviti, da će ostati s njima do kraja, po cijenu života. Imamo li danas takvih Hrvata? Imamo. Imali smo ih i u Domovinskom ratu. Imali smo naše hrabre hrvatske branitelje koji možda čak nisu znali za Gvozdansko, ali su znali što žele – Hrvatsku, samostalnu i neovisnu državu. Otišli su u rat i branili svoju domovinu samo s jednim ciljem, jer su voljeli i željeli Hrvatsku“, kazao je Žinić.

VEZANE VIJESTI
U SMŽ i dalje tri zaražena, Stožer poziva na odgovornost i poštivanje mjera

Dodao je kako je Domovinski rat svetinja te kako hrvatski branitelji nikada ne smiju biti zaboravljeni. Najavio je kako će u čast toga biti izgrađen i spomenik generalu Janku Bobetku u Sisku. Napomenuo je kako Županija pokušava revitalizirati ovaj prostor podsjetivši na projekt Baština Zrinskih – budućnost Banovine koji predviđa revitalizaciju starog kaštela i utvrde Gvozdansko, izgradnju žičare i uređenje objekta škole, obnovu starog grada Zrina i kovnice novca Bešlinec te mnogih povijesnih, nacionalnih utvrda na ovom prostoru.

„Područje Banovine i Pounja zaslužuje da kulturno – povijesno nasljeđe ovog kraja bude obnovljeno na jedan kvalitetan način. Samo projektna dokumentacija košta šest milijuna kuna. Ona je trenutno u izradi. Vjerujem da ćemo do kraja godine imati završen projekt, a sjedeće godine već početi graditi. Prvo što ćemo obnoviti su Gvozdansko i Zrin“, najavio je župan.

VEZANE VIJESTI
Drugačiji pogled na budućnost zdravstva u Sisačko-moslavačkoj županiji

Zahvalu i pozdrave hodočasnicima je, u ime predsjednice RH, kao njen izaslanik, uputio general bojnik Marinko Krešić.

„Ne smijemo nikad dopustiti da ono vrijeme ponosa i sve ono što je hrvatski narod napravio kroz povijest, vodeći se idealima Hrvatske, da sve te kosti koje su krvlju natopljene i ostale na ovoj zemlji, budu ikad zaboravljene. Na nama je zadaća da na ovo mjesto dođu svi, ne samo mi koji smo danas ovdje, već da dođu svi dužnosnici Republike Hrvatske, naši građani, naši mladi i da se poklone na ovom mjestu i na svim drugim mjestima stradanja Hrvata kroz povijest“, poručio je Krešić.

I ovo hodočašće u Gvozdansko poručilo je kako je ovo mjesto simbol velejunaštva hrvatskog naroda i primjer bez presedana u svjetskoj povijesti te kako nitko, nikada i nigdje nije učinio ono što je ovdje učinio hrvatski čovjek, pobjednik i u smrti, koji je i turskog napadača zadivio hrabrošću i natjerao ga na posmrtnu počast i zato, a i zbog svih ostalih žrtava kroz povijest, Gvozdansko je ponos domovine!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here