PLENKOVIĆ Do sada je u Hrvatsku ušlo 1.217 izbjeglica iz Ukrajine

Nastavlja se rad na pripremama za prihvat izbjeglica u većem broju

390

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je u petak da su u tijeku sveobuhvatne pripreme za prihvat prognanika iz Ukrajine rekavši da ih je do sada u zemlju ušlo 1.217 te da se nastavlja rad na pripremama za njihov prihvat u većem broju.

“Prema podacima Civilne zaštite, za sada ih imamo ukupno 1.217. Ovdje, na točki u Zagrebu, više je od 70 ljudi, mahom su to žene i djeca. Imamo ih nešto u Krapinskim toplicama i u Osijeku”, istaknuo je Plenković u izjavi za medije.

Foto: Vlada RH

Predsjednik Vlade je uz ukrajinskog veleposlanika u Hrvatskoj Vasilija Kiriliča, ravnatelja Civilne zaštite Damira Truta i ministra zdravstva Vilija Beroša posjetio u petak Motel Plitvice.

Nakon obilaska motela, jednu od tri prihvatne točke za izbjeglice u Ukrajini, Plenković je istaknuo da većina Ukrajinaca koji su došli u Hrvatsku ili dolaze u vlastite kuće ili dolaze k prijateljima i poznanicima. Rekao je kako se u sljedećim danima očekuje dolazak većeg broja Ukrajinaca, a da je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović danas u posjeti ukrajinsko-mađarskoj granici kako bi se olakšao transfer izbjeglica u Hrvatsku.

“Radimo sveobuhvatne pripreme za prihvat naših prijatelja, prognanika koji su se uslijed ove brutalne ruske agresije na Ukrajinu našli u situaciji da moraju napuštati svoje domove. (…) Vjerujem da je ovo, nažalost, samo početak i da će broj ljudi koji će dolaziti iz Ukrajine biti u sljedećim danima još veći, ali dobrodošli su”, poručio je Plenković.

Foto: Vlada RH

Beroš: Bilo i pozitivnih na antigenskom testiranju

Ministar zdravstva Vili Beroši osvrnuo se na zdravstveno stanje izbjeglica, istaknuvši da se pri dolasku provjerava i njihov Covid status, pa je tako zabilježeno nekoliko slučajeva zaraze koronavirusom.

“Imali smo nekih pozitivnih nalaza na antigenskom testiranju. Uvijek je moguće da je netko pozitivan, ali upravo smo zato na vrijeme izdali uputu svim zdravstvenim ustanovama, a jedan od elemenata je osiguranje izolacijskih kapaciteta”, rekao je Beroš.

Dodao je da je izbjeglicama u motelu Plitvice, grad Zagreb osigurao liječnički tim, a tamo im se pruža psihosocijalnu pomoć te pomoć psihijatra.

Ukupno je do sada bilo pruženo pet hitnih intervencija u sva tri prihvatna centra, te 32 zdravstvena zahvata, istaknuo je Beroš.

Ravnateljstvo civilne zaštite uz to je otvorilo e-mail adresu [email protected]  na koju se mogu javiti građani koji imaju želju izbjeglicama pružiti vlastiti smještaj.

“Bitno je da smještaj bude adekvatan”, istaknuo je ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut te pozvao građane da ostave i fotografije smještaja, kao i adresu i geolokaciju kako bi ga civilna zaštita mogla prekontrolirati.

Dodao je da je do sada, iz Hrvatske u Ukrajinu otišao jedan konvoj s humanitarnom pomoći, a drugi je danas oko podneva otišao prema Moldaviji.

Veleposlanik Kirilič: Plenković bio i ostaje veliki prijatelj Ukrajine

Ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj Vasilij Kirilič zahvalio se na podršci Hrvatske ukrajinskom narodu te istaknuo da se ruska agresija na Ukrajinu nastavlja.

“Sinoć je bio veliki tragični pokušaj granatiranja najveće nuklearne elektrane u Europi. Još u povijesti čovječanstva nije se dogodilo da je jedna država, a ovdje bih trebao koristiti riječ država – terorist, granatirala nuklearnu elektranu. Svijet bi trebao dati snažan, apsolutno jednostavan i jasan odgovor ruskoj agresiji”, poručio je Kirilič.

Dodao je da je Plenković “uvijek bio i ostaje veliki prijatelj Ukrajine”.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime