PLENKOVIĆ Ključni faktor u uspješnoj borbi protiv koronavirusa je osobna odgovornost

Premijer je upozorio da se u Hrvatskoj četvrti tjedan zaredom povećava broj novozaraženih koronavirusom te pozvao građane na povećani oprez i apelirao na osobnu odgovornost u pridržavanju svih zaštitnih mjera

297
Foto: Vlada HR

Otvarajući 49. sjednicu Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na aktualne teme u proteklome tjednu.

Govoreći o trenutnoj epidemiološkoj situaciju u Hrvatskoj, izvijestio je da je Hrvatska na sedmom mjestu u Europskoj uniji po incidenciji, a na jedanaestom mjestu po stopi smrtnosti na milijun stanovnika.

Upozorio je da se već četvrti tjedan zaredom povećava se broj novozaraženih, ali, nažalost, i stopa smrtnosti i broj hospitaliziranih osoba.

U protekla dva dana imali smo više od 1000 potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, što je prvi puta u protekla dva mjeseca.

Istodobno, dodao je, cjepivo je dosad primilo 293 tisuće ljudi, odnosno 8,7 posto odrasle populacije, no kašnjenja u isporukama cjepiva usložnjavaju situaciju borbe protiv Covida-19.

Ujedno, epidemiološka situacija u susjednim zemljama je sve složenija, a niz drugih zemalja ide u ponovna zatvaranja.

Nacionalni Stožer sutra o smjernicama za pojedine županije

“Stoga je važno ponovno pozvati sve naše sugrađane na povećani oprez jer jedino uz očuvanje zdravlja spriječit ćemo posljedice na gospodarsku situaciju, a naravno i na turističku sezonu”, poručio je premijer Plenković i još jednom apelirao na osobnu odgovornost svih građana te na pridržavanje mjera zaštite.

Podsjetio je da je hrvatski model borbe protiv virusa bez policijskog sata i bez strogog zatvaranja, bez zatvaranja neesencijalnih trgovina i javnih ustanova, bez zatvaranja kazališta, kina, muzeja i škola, s radnim mjestima i preporukama u javnom prometu, a prije nekoliko tjedana otvorene su i terase ugostiteljskih objekata.

“Kako bismo mogli živjeti što bliže onome prije Covida i bili uspješni u toj strategiji, ključni faktor je osobna odgovornost”, naglasio je i pozvao na pridržavanje jednostavnih epidemioloških mjera održavanja distance, nošenja maski, prozračivanja prostorija te izbjegavanja većih okupljanja.

Kako su razlike između pojedinih županija u epidemiološkoj situaciji jako velike, te je negdje 14-dnevna incidencija deset puta veća, najavio je da će na sutrašnjoj konferenciji za medije Stožer civilne zaštite posebno adresirati to pitanje i uputiti jasne smjernice djelovanja zaštite zdravlja i gospodarstva, posebno za jadranske županije u kojima je situacija trenutno gora nego u kontinentalnoj Hrvatskoj.

Danas mišljenje i preporuka EMA-a o cjepivu AstraZenece

Što se tiče cjepiva AstraZenece, osvrnuo se na privremeno obustavljanje cijepljenja tim cjepivom u nekoliko država članica EU.

Danas će se održati sastanak Odbora za farmakovigilanciju Europske agencije za lijekove, nakon kojeg se očekuje mišljenje toga tijela.

Dodao je da je jučer Svjetska zdravstvena organizacija ponovno kazala da su koristi cijepljenja ovim cjepivom iznad rizika koji dolaze s eventualnim nuspojavama.

Govoreći o zajedničkoj aktivnosti s drugim članicama EU vezanoj uz korektivni mehanizam za distribuciju cjepiva, ponovio je da diskrepancije dolaze iz razloga što nisu sve zemlje naručivale jednak broj cjepiva od različitih farmaceutskih kompanija.

Budući da je AstraZeneca, koja je prošlog ljeta djelovala da je najbliže brzom odobrenju pa je Hrvatska temeljem preporuka struke od nje naručila najviše doza cjepiva, nažalost je suočena s problemima u proizvodnji i  distribuciji.

“Stoga sam i ja osobno razgovarao i s predsjednicom Europske komisije i s predsjednikom Europskog vijeća te s nizom sugovornika da se pronađe jedan mehanizam koji bi izbalansirao trenutne nejednakosti koje postoje u distribuciji”, kazao je.

Od ostalih tema izdvojio je posjet češkog ministra vanjskih poslova Petričeka s kojim se sastao u Daruvaru prilikom otvaranja češke škole i vrtića u tom gradu.

“Sjajan projekt uz zajedničko financiranje koji je još jedna potvrda politika naše Vlade o uključivosti, integraciji i poštovanju manjina koje žive u Hrvatskoj”, poručio je premijer Plenković, uz istodobnu stalnu potporu Hrvatima koji žive ili kao manjine izvan Hrvatske ili kao konstitutivni narod u Bosni i Hercegovini.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime