PLENKOVIĆ Nastavlja se pad slučajeva zaraze, a proces cijepljenja se ubrzava

Nastavlja se pad potvrđenih slučajeva zaraze

345
13.05.2021., Zagreb - U Nacionalnoj i sveucilisnoj knjiznici Vlada je odrzala svoju 57. sjednicu. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak, 13. svibnja, na sjednici Vlade da se nastavlja pad potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, a proces cijepljenja se ubrzava.

-Nastavlja se pad potvrđenih slučajeva zaraze, danas je upola manji nego prije tri tjedana, dok se istodobno ubrzava proces cijepljenja. Do kraja dana bit ćemo na gotovo 29 posto odraslog stanovništva koje je primilo prvu dozu cjepiva, a do kraja tjedna bit će preko milijun građana koji su primili prvu dozu, rekao je Plenković.

-Ako nastavimo ovom dinamikom sigurno ćemo doseći zadani cilj i doći na 50 do 55 posto procijepljenosti odraslog stanovništva do 30.lipnja, ustvrdio je.

Plenković se pohvalio i dobrim ekonomskim rezultatima, istaknuvši kako je zaposlenost danas veća ne samo prema 2020. godini, već i u odnosu na razdoblje 2019. godine.

Spomenuo je pritom prognoze Europske komisije, koja nakon pada ekonomske aktivnosti u 2020. godini za osam posto zbog pandemije očekuje da će već iduće godine hrvatsko gospodarstvo ostvariti snažan rast i premašiti razinu BDP-a koju smo imali prije krize.

Već u ovoj godini očekuje se realni rast BDP-a za pet posto, a u 2022. za 6,1 posto, naglasio je premijer.

Kriza uzrokovanom pandemijom Hrvatsku je zasad koštala 32 milijarde kuna, što je oko 20 posto državnog proračuna, a povrh toga šteta od dvaju potresa procijenjena je na 129 milijardi kuna, što je čak četiri puta više od štete zbog covida, naglasio je Plenković.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime