Plenković očekuje ulazak u eurozonu početkom 2023. godine

U Bruxellesu je danas drugi dan samita europskih čelnika

86
Foto: Vlada HR

Hrvatska očekuje da će postati članicom eurozone početkom 2023. godine i do tada namjerava ispuniti sve potrebne kriterije, kazao je danas u Bruxellesu hrvatski premijer Andrej Plenković.

U Bruxellesu je danas drugi dan samita europskih čelnika, a u okviru toga održat će se i samit eurozone u inkluzivnom formatu.

“To je prigoda da još jednom iskažem spremnost za ispunjenje svih kriterija i da nakon što smo prošle godine ušli u Europski tečajni mehanizam (ERM II) ispunimo akcijski plan i stvorimo preduvjete da tijekom 2023. godine, mi se nadamo na početku, Hrvatska postane članica eurozone”, izjavio je Plenković.

Dodao je da će na na samitu eurozone iznijeti kalendar koji Hrvatska očekuje u pogledu ulaska u područje zajedničke valute “s obzirom na sva postignuća koja s ostvarena u provedbi strategije za uvođenje eura od 2018. do danas”.

Čelnici država članica u petak su, drugi dan samita započeli raspravom o gospodarskom oporavku od posljedica pandemije koronavirusa.

Premijer Plenković je rekao kako očekuje da Europska komisija odobri hrvatski nacionalni plan za oporavak i otpornost tijekom sljedećeg mjeseca, nakon čega bi u posjet Zagrebu došla predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen kako bi osobno uručila zeleno svjetlo Komisije za taj plan težak 6,3 milijarde bespovratnih sredstava.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime