PLENKOVIĆ Ubrzat ćemo proces obnove

U rujnu će biti raspisani natječaji za obnovu 4.000 kuća

227

Predsjednik Vlade Andrej Plenković boravio je u Sisačko-moslavačkoj županiji te se u Sisku sastao sa županom Sisačko-moslavačke županije Ivanom Celjakom i njegovim suradnicima, a nakon sastanka u Petrinji je predsjedao sastankom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske koji se odnosi na otklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije.

Premijer je nakon sastanka istaknuo da će se ubrzati obnova na potresima pogođenim područjima te najavio da će se zbog toga, ako će biti potrebno, korigirati Zakon o obnovi, a kao najveći problem u procesu obnove istaknuo je imovinsko-pravne odnose.

“Ministarstvo graditeljstva i državne imovine dobilo je zadaću da pripremi plan eventualnih zakonskih izmjena te tijekom idućega tjedna očekujem izvješće kako bi se moglo korigirati one detalje koji eventualno usporavaju proces obnove i tako ubrzati njezinu dinamiku.To su očekivanja naših sugrađana, to je u konačnici obveza nas, kao države i Vlade, da pomognemo. Podsjetit ću da je Vlada prije nekoliko dana donijela odluku i uplatila Gradu Petrinji 30 milijuna kuna za dovršetak kontejnerskog poduzetničkog centra.”

Plenković je odbacio prigovore da država praktički nije na Banovini izgradila nijednu kuću rekavši da je izgrađeno 400 kuća, u izgradnji je 180, a u rujnu će biti raspisani natječaji za oko 4.000 kuća.

Državni tajnik Središnjega državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Gordan Hanžek potvrdio je da su se dogovorili o izradi projektne dokumentacije za 288 kuća.

Riječ je o kućama označenima žutom i crvenom naljepnicom, koje su određene za konstruktivnu obnovu:

“Ugovorena je projektna dokumentacija za izgradnju tipskih zamjenskih objekata. Govorimo o objektima od 55, 70 i 85 četvornih metara, odnosno za dvočlana, tročlana te četveročlana i višečlana kućanstva. Ugovori su potpisani i o njihovom sadržaju ćete biti upoznati.”

Prve ugovore na izgradnji zamjenskih kuća očekujemo do kraja godine. Govorimo zasad o 50 objekata, a od sedam rješenja imamo dvije potvrde glavnih projekata za tipsku gradnju, rekao je državni tajnik Hanžek.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime