Plenković “Za koji dan premašit ćemo brojku od 9000 umrlih”

137
21.10.2021., Zagreb - U Nacionalnoj i sveucilisnoj knjiznici odzana je 81. sjednica Vlade RH.

Premijer Andrej Plenković upozorio je na povećanje broja novozaraženih koronavirusom, zbog čega ćemo za koji dan premašiti brojku od 9000 umrlih u Hrvatskoj, te istaknuo važnost cijepljenja i pridržavanja epidemioloških mjera.

“Vidimo da smo ušli u razdoblje hladnijeg vremena, koje je donijelo značajniji porast broja potvrđenih slučajeva, to se osobito vidjelo jučer, a izgledno je da tako bude i danas”, rekao je Plenković na sjednici Vlade.

Riječ je o upozorenju svima da se moramo pridržavati još uvijek osnovnih mjera zaštite – maska, distanca, prozračivanje i higijena ruku, a to također ukazuje na još veću važnost i nužnost cijepljenja, osobito najstarijih sugrađana, dodao je.

Podsjetio je kako su starije osobe u visokom riziku ako obole od covida, a svaka četvrta starija osoba od 65 godina još nije cijepljena. Riječ je o oko 238.000 osoba starijih od 65 godina, odnosno oko 25 ili 27 posto.

“Ne možemo ne primijetiti da je koronavirus već do sada odnio ogroman broj života, da ćemo sa sadašnjom stopom smrti za koji dan premašiti brojku od 9000 umrlih s ili od covida u Hrvatskoj. To je visoki danak koji plaćamo kao narod, kao društvo i dio je onoga što se događa zbog ove pošasti diljem svijeta”, upozorio je Plenković.

No, danas imamo cjepivo i nema nikakvog razloga da brojevi budu ovako visoki, dodao je te ponovio kako cjepivo učinkovito štiti od teških oblika bolesti.

“Zato je odgovornost svakoga da razmisli i slobodno donese razumnu odluku utemeljenu na znanstvenim činjenicama i da se cijepi. To je stav struke, liječnika, Znanstvenog savjeta čiju smo sjednicu održali prije dva dana, a to potvrđuje i statistika”, istaknuo je premijer.

I danas više od 3000 zaraženih

“U Hrvatskoj je 3053 novih slučajeva zaraze, udio zaraženih u broju testiranih je 28,24 posto. Na bolničkom liječenju je 939 osoba, od kojih je 131 osoba na respiratoru”, kazao je Beroš na sjednici Vlade.

Istaknuo je da je u bolničkom sustavu zamjetan porast hospitaliziranih, među kojima su i oni s najtežom kliničkom slikom koji se liječe na respiratoru ili ECMO uređaja. Dodao je da su iz tog razloga Klinici za infektivne bolesti Dr.  Fran Mihaljenić privremeno ustupljeni dodatni ECMO uređaji iz drugih bolnica.

Nije bilo cijepljeno 74 posto hospitaliziranih 

Od početka listopada 74 posto hospitaliziranih nije bilo cijepljeno, odnosno tri od četiri, a 80 posto pacijenata koji su bili ili su još priključeni na respirator nije bilo cijepljeno, odnosno četiri od pet.

To su vrlo jasne i uvjerljive brojke, ocijenio je Plenković, podsjetivši da je 93 posto umrlih od koronavirusa imalo iznad 60 godina, a 98 posto iznad 50 godina.

Još jednom je istaknuo sastanak Znanstvenog savjeta na kojem je naglašena važnost cijepljenja, osobito starijih osoba, na kojem se razgovaralo i o primjeni treće doze cjepiva najizloženijim skupinama građana.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime