VIDEO – Početak jedne nove ere emitiranja radijskog signala – DAB+

1238

Nakon uspješno održanog Foruma na temu uvođenja digitalnog radija u Hrvatskoj u svibnju ove godine, državna tvrtka Odašiljači i veze je, u suradnji s Hrvatskom regulatornom agencijom za mrežne djelatnosti i Agencijom za elektroničke medija, krenula u proceduru pokretanja testnog emitiranja digitalnog radija. Prvo probno emitiranje digitalnog radija svečano je u objektu Odašiljača  i veza na Sljemenu uključio ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

“Ovaj signal će ići preko osam županija i grada Zagreba, a obuhvatit će Krapinsko- zagorsku, Varaždinsku, Međimursku, dio Karlovačke županije, Sisačko-moslavačke i Primorsko-goransku istarsku županiju. Postojeći FM signal se još uvijek doduše ne gasi, ali je prostor sužen u činjenici da nema prostora za nove radijske nakladnike. Ovaj digitalni signal je definitivno nešto što će omogućiti i novim nakladnicima da mogu raditi, a postojećima pak da prošire svoje sadržaje, da ga osuvremene i u tom smislu izražavam još jednom zadovoljstvo i pozdravljam i daljnje napore Odašiljača i veza. Mi smo danas obišli i ovaj objekt na Sljemenu koji ima veliki turistički potencijal. Već smo na jednom od ranijih sastanaka zaključili da će krenuti projekt obnove ovog tornja. Mislim da je to velika stvar za Zagreb, ali i za Hrvatsku. Veliki je potencijal, sagrađen je 1976. godine, ali činjenica je da ga treba uraditi i da našim sugrađanima, ali i turistima i svima onima koji dolaze u Zagreb treba dati mogućnost da dođu ovdje i da vide prekrasan pogled koji puca s njega”, rekao je Butković.

Digitalni radio hrvatskim će građanima osigurati mogućnost slušanja radijskih sadržaja na potpuno novoj i suvremenoj digitalnoj platformi koja pruža bolji prijem signala i više sadržaja, najavio je ovom prigodom direktor Odašiljača i veza Mate Botica.

„Ovo je definitivno početak jedne nove ere emitiranja radijskog signala putem platforme DAB+ i očekujem da će i nakladnici i svi koji su zainteresirani imati priliku proizvoditi nove sadržaje i građanima ponuditi puno više. Htio bi se zahvaliti i regulatornim tijelima Republike Hrvatske koji su prepoznali ideju i podržali je da ovako brzo dođemo do faze testnog emitiranje nakon koje vjerujem da će naći dovoljno snage i mudrosti da nam naprave okvire te nama, ali i vama nakladnicima pomoći  da na jedan kvalitetniji i način osmišljavate sadržaje i da slušateljima ponuditi puno više nego što sad imaju“, istaknuo je Botica.

Preko digitalnog radija u Hrvatskoj signal može primati više od dva milijuna slušatelja 16 radijskih postaja na području Zagreba i osam županija sjeverne i sjeverozapadne Hrvatske, a Hrvatska se na ovaj način, uključenjem eksperimentalnog emitiranja digitalnog radija u trajanju od godine dana pridružuje većini europskih zemalja u kojima je digitalni radio već prisutan.

 

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here