Početak 6. sjednice Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije 12. veljače bio je u znaku prijepora oko dnevnog reda. Od tri točke predložene za dopunu Dnevnog reda, potporu vijećnika dobio je prijedlog župana Ive Žinića, dok prijedlozi HSS-ovog Mije Latina i nezavisnog Vladimira Čavraka nisu dobili dovoljan broj glasova.

Župan Žinić je na samom početku predložio da se Dnevni red sjednice po hitnom postupku dopuni s točkom Zaključak o potpori dokapitalizacije Petrokemije.

„Imajući u vidu da je industrijska proizvodnja, a u okviru toga i proizvodnja mineralnih gnojiva, u Petrokemiji Kutina od strateškog interesa za Sisačko-moslavačku županiju, ali i cijelu Republiku Hrvatsku te činjenicu da su dioničari Petrokemije Kutina na izvanrednoj skupštini donijeli odluku o pokretanju procesa dokapitalizacije, predlažem po hitnom postupku unošenje u Dnevni red prijedlog Zaključka kojim bi Županijska skupština dala punu potporu procesu dokapitalizacije Petrokemije Kutina,  a sve u cilju bržeg rješavanja opstanka proizvodnje i očuvanja radnih mjesta“, pojasnio je župan svoj prijedlog.

Županov prijedlog je dobio potporu 25 vijećnika, dok ih je troje bilo protiv. HSS-ov Mijo Latin predložio je da se na Dnevni red uvrsti i prijedlog o razrješenju privremenog ravnatelja  javne ustanove „Regionalna razvojna agencija Sisačko-moslavačke županije SIMORA“ Marija Čelana s obzirom da ustanova još nije registrirana na Trgovačkom sudu pa time, ustvrdio je Latin, još ne postoji.

VEZANE VIJESTI
Potpisan Sporazum o sufinanciranju projekta „Bolje čitam, bolje pišem, a još bolje govorim“

Nezavisni vijećnik Vladimir Čavrak je pak upozorio na kršenje Poslovnika s obzirom da na Dnevni red sjednice nije uvršten njegov prijedlog da se Vladi RH podnese prijedlog o ukidanju naplate cestarine na dijelu nedovršene autoceste Zagreb-Sisak. Prijedlog s obrazloženjem i prijedlogom odluke dostavljen je i prije roka od devet dana, ustvrdio je Čavrak. Predsjednica Županijske skupštine Ivanka Roksandić poručila je kako nije prekršila Poslovnik te odgovorila kako je stigao još jedan gotovo identičan prijedlog i da su oba u proceduri. Mostov Milan Brigljević na to je zatražio stanku tijekom koje je oporba održala konferenciju za novinare. Brigljević je ustvrdio kako se oporbi na sve načine onemogućava rad u Županijskoj skupštini.

VEZANE VIJESTI
Stipendije liječnicima za poslijediplomski doktorski studij

„Nas nema ni u jednom radnom tijelu Sisačko-moslavačke županije. Mi kao oporba ne postojimo, nismo mogli niti postavljati pitanja na Aktualnom satu, nismo mogli sudjelovati ni u kakvom radu, a sada kad pokušavamo poštovati Poslovnik, ne možemo niti staviti točku na Dnevni red, iako oni imaju većinu i mogu je odbaciti ako to žele. To je ubijanje demokracije, to zaista nema nikakvog smisla i mislim da je HDZ pokazao svu svoju prijetvornost jer govore jedno, rade drugo, a misle treće. Na takav način se ne može raditi. Mogu reći samo da je očito u našoj  Županijskoj skupštini uvedena diktatura HDZ-a.

Čavrak je ocijenio da predsjednica Županijske skupštine i većina očito ne žele raspravljati o njegovu prijedlogu i donijeti odluku.

„Ovakvo grubo kršenje Poslovnika od strane predsjednice Skupštine Sisačko-moslavačke županije i izbjegavanje da se ta točka stavi na Dnevni red i da se o njoj raspravi, šalje sasvim jasnu poruku, a to je da predsjednica Skupštine i njezina vladajuća većina ne žele o tome raspravljati i donijeti pozitivnu odluku. Da je njima stalo do te pozitivne odluke, oni bi taj prijedlog rado uputili na Dnevni red, na raspravu i prihvaćanje, a ako je stigao i nekakav sličan prijedlog koji se tiče istog područja također bi i njega uvrstili na Dnevni red i time pokazali da ova Skupština ima funkciju zaštite i borbe za interese građana naše županije i rješavanje njihovih problema“, ustvrdio je Čavrak.

VEZANE VIJESTI
STOŽER SMŽ Nema novooboljelih, još 14 aktivnih slučajeva

No Čavrakov prijedlog je stavljen na glasovanje, ali, baš kao niti Latinov, nije dobio potreban broj glasova, oba su dobila potporu 11 vijećnika, dok ih je 23 bilo protiv. Županov prijedlog je uvršten na Dnevni red i nešto kasnije su županijski vijećnici jednoglasno usvojili Zaključak o potpori dokapitalizacije Petrokemije.

AKTULANI SAT 6. SJEDNICE ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE SMŽ POSLUŠAJTE OVDJE:

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here