Početna konferencija projekta Posjetiteljskog centra Crna roda Osekovo

362

Turistička ponuda u Sisačko-moslavačkoj županiji bit će dodatno obogaćena izgradnjom Posjetiteljskog centra “Crna Roda” Osekovo, projekta vrijednog više od 20 milijuna kuna koji bi trebao biti dovršen početkom 2020. godine.

Najavljeno je to 13. lipnja u Društvenom domu Osekovo na početnoj konferenciji projekta „Povećanje privlačnosti i obrazovnog kapaciteta Parka prirode Lonjsko polje izgradnjom posjetiteljskog centra „Crna roda“ Osekovo financiranog sredstvima europskih strukturnih i investicijskih fondova u okviru natječaja „Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode“.

Partneri u projektu su Sisačko-moslavačka županija i Grad Popovača, dok je nositelj projekta Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje, podsjetio je ravnatelj ove ustanove Ivor Stanivuković napomenuvši kako Park prirode Lonjsko polje godišnje posjeti oko 18 tisuća posjetitelja.

„Današnja početna konferencija i početak izgradnje Posjetiteljskog centra u Osekovu je nastavak ulaganja u infrastrukturu na području Parka prirode Lonjsko polje. Mi smo prije tri godine obnovili Prijamni centar u Krapju, prije dvije godine, u dogovoru s Gradom Kutinom, preuzeli smo novi Prijamni centar u Repušnici, a uz Prijamni centar Čigoć, Posjetiteljski cetar Osekovo je četvrti ulaz u Park prirode koji ima veliku površinu i stoga je za kvalitetno, plansko upravljanje ovog područja je nužno pripremiti infrastrukturu i staviti je na raspolaganje posjetiteljima“, kazao je Stanivuković.

VEZANE VIJESTI
Žinić: Želio bih da Rafinerija u Sisku opstane u bilo kojem obliku

Gradonačelnik Popovače Josip Mišković istaknuo je kako je ovaj projekt od iznimnog značaja za Grad Popovaču, za razvoj turizma, ali i gospodarstva.

„Već je 10-ak godina kako je Grad Popovača započeo inicijativu da se, sukladno prostornom planu Parka prirode Lonjsko polje, ide u realizaciju ovog projekta i izradi  projektna dokumentacija kako bi se stekli uvjeti za gradnju ovog ulaza u Park prirode. Moram istaknuti kako je suradnja s Parkom prirode Lonjsko polje izuzetno dobra budući da smo, nakon izrade projektne dokumentacije i rješavanja pravno – imovinskih odnosa, zahvaljujući toj javnoj ustanovi, prebacili taj projekt na njih i oni su ga uspješno nominirali i krenuli u realizaciju. Otvorenje ovog ulaza u Park u Osekovu značit će puno prije svega u turističkom smislu, ali i očuvanja i njegove zaštite te razvoja ovog kraja“, ustvrdio je Mišković.

VEZANE VIJESTI
Angelski susreti po 15. put okupili ljubitelje izvornih pjesama i plesova

Da je ovaj projekt jedan važan segment u razvoju turizma Sisačko-moslavačke županije potvrdio je ovom prigodom i župan Ivo Žinić naglasivši kako je Park prirode Lonjsko polje, kao veliki i vrijedan potencijal, još uvijek nedovoljno iskorišten.

„Ovaj novi ulaz u Lonjsko polje, sa svim sadržajima koji su predviđeni ovim projektom, pridonijet će razvoju turizma, a ja vjerujem i razvoju gospodarstva. Osim ulaza, tu su i brojni drugi sadržaji koji će pridonijeti mogućnosti kvalitetnijeg korištenja i dovođenja turista na ovo područje. U dosadašnjem radu bilo je pojedinačnih pokušaja privlačenja turista, ali ja mislim da će se izgradnjom ovog novog centra, domaće stanovništvo koje živi u Lonjskom polju i njegovom okruženju, kao i djelatnici Parka prirode, moći dodatno educirati i saznati na koji način privući goste“, rekao je Žinić.

Na početnoj konferenciji sudjelovao je i savjetnik ministra zaštite okoliša i energetike Dario Matanović koji je kao predsjednik Upravnog vijeća Parka prirode Lonjsko polje upoznat s projektom.

VEZANE VIJESTI
Financijska potpora udrugama iz područja socijalne skrbi

„Ovo je pravi primjer kako se na lokalnoj i regionalnoj razini te u suradnji s Razvojnom agencijom, ministarstvom i Fondom za zaštitu okoliša, apliciraju, a uskoro ćemo vidjeti i realiziraju ovako značajni projekti. Ovo je poseban značaj za Osekovo i  za Park prirode Lonjsko polje kao javnu ustanovu. Mi smo to prepoznali i Ministarstvo zaštite okoliša je ovom projektu pružilo podršku u iznosu od milijun i tristo tisuća kuna“, istaknuo je Matanović.

 

Kroz projekt će se stvoriti uvjeti za plasiranje nove turističke ponude, odnosno za povezivanje s postojećom ponudom grada Popovača i Osekova kroz iskorištavanje potencijala Parka prirode Lonjsko polje. Naime, cilj je projekta izgradnja Posjetiteljskog centra u Osekovu koji će se prostirati na ukupnoj površini od tri tisuće četvornih metara, obuhvaćat će info centar te dvoranu za edukaciju i interpretacijsku galeriju, izgradnju osam vidikovaca i drvenog pješačkog mosta, edukativne i promotivne aktivnosti te uvođenje sustava za praćenje broja posjetitelja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here