Podignuta kvaliteta studiranja u učiteljskom gradu

Na zgradi Učiteljskoga fakulteta završeni radovi energetske obnove vrijedni 3,7 milijuna kuna

427

U Petrinji je svečano otvorena novoobnovljena zgrada Učiteljskoga fakulteta na kojoj su nedavno završeni radovi energetske obnove vrijedni 3,7 milijuna kuna. Projekt energetske obnove donijet će brojne uštede energije, a kako je prilikom otvorenja naglasio prodekan Marko Badrić, pridonijet će i kvaliteti studiranja.

“Zamijenjena je stolarija, obnovljeno je krovište koje je prokišnjavalo, zgrada sada ima i novu fasadu. Konkretno, to donosi 52,6% ušteda na grijanju. Iz energetskog razreda E prelazimo u C i nadamo se dodatnom smanjenju troškova. Cilj naše obnove nisu bile samo uštede, već da naši studenti, kojih ovdje studira 500-tinjak, imaju bolje okruženje, kvalitetnije uvjete, da se ugodno osjećaju na ovom fakultetu, ali i u ovom gradu i našoj županiji”, kazao je Badrić.

VEZANE VIJESTI
Novska dio najvećeg svjetskog natjecanja u izradi video igara

Petrinja je od 1862. godine grad učitelja i učiteljstva. Ponosi se time i danas, 156 godine kasnije, istaknuo je dekan Siniša Opić napominjući kako kvaliteta ove ustanove, poglavito njenih profesora, pridonosi tome da je interes za učiteljski studij razredne nastave ili studij predškolskog odgoja konstantno velik. Uvjeren je kako će tome dodatno pridonijeti i novi uvjeti.

“Naši studenti dobivaju novoobnovljenu zgradu i puno bolje uvjete. Ovdje već imaju studentsku menzu, a uskoro ćemo pripremati dokumentaciju za izgradnju studentskog doma. Iako je naša središnjica u Zagrebu, značajan broj studenata se ipak odlučuje za studij u Petrinji ili Čakovcu. Razlog tome je što ovaj studij u Petrinji, koja je manja sredina, ima određene prednosti, poput manjih seminarskih skupina”, pojasnio je Opić.

VEZANE VIJESTI
Divjak: "Duh promjene moramo prenijeti i u sve ostale škole u Hrvatskoj!"

Projekt energetske obnove zgrade Učiteljskog fakulteta financiran je iz Europskoga fonda za regionalni razvoj i dobar je primjer korištenja europskih fondova, ustvrdio je sisačko – moslavački župan Ivo Žinić koji je nazočio otvorenju.

“Drago mi je da danas ovdje možemo otvoriti završene radove u vrijednosti 3,7 milijuna kuna, od čega je 2,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Ostatak smo zajednički osigurali – Županija, Grad Petrinja, Učiteljski fakultet i ostali izvori. Velika su to sredstva, velika ulaganja, ali da nema europskih sredstava, vjerojatno ne bismo danas imali ovako krasno uređenu zgradu koja je energetski obnovljena, što znači da će kasnije, prilikom održavanja, trošiti puno manje sredstava”, rekao je Žinić.

VEZANE VIJESTI
Država Sisačko - moslavačkoj županiji darovala bivšu vojarnu u Lađarskoj

Dodao je kako je ovo prva visokoškolska ustanova s područja županije koja je dobila sredstva iz EU fondova, napomenuvši kako je ovo “tek početak nečeg novog u županiji”. Podsjetio je da je nedavno potpisan ugovor kojim je država Sisačko-moslavačkoj županiji darovala bivšu vojarnu u Lađarskoj u Sisku, objekt vrijedan 4,8 milijuna kuna u koji Županija planira smjestiti znanstveno – kulturni i obrazovni centar vrijedan gotovo 25 milijuna kuna. Objekt će ponajprije služiti učenicima i studentima. Uz praktikume, ondje će biti prostora i za potrebe Učiteljskog fakulteta iz Petrinje i Metalurškog fakulteta iz Siska, studentskog centra s organiziranom prehranom studenata te za druge potrebe, zaključio je župan.

Foto: www.smz.hr

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here