Poduzetnička zona u Mošćenici otvorit će preko 200 radnih mjesta

595

U Mošćenici su u punom jeku radovi na Poduzetničkoj zoni. Radove je obišao gradonačelnik Grada Petrinje Darinko Dumbović s varaždinskim županom Radimirom Čačićem. Dumbović je građane pozvao da dok traju radovi idu obilaznim cestama:

“Radovi gu 95 posto gotovi. Očekujemo da će ovaj trotoar kad se ide iz Siska prema prema Petrinji biti gotov za 10-ak dana. Mošćenica između Siska i Petrinje je jedno veliko gradilište. Molim ljude da idu drugim pravcima jer očito je da im ovi semafori rade probleme. Zato tražim strpljivost. Nikad se ništa nije radilo, sad se radi. Mi smo graditelji. Napravili smo mnoge ceste, napravili smo dom zdravlja, napravili smo aneks škole, igralište dječje, trafostanice uložili smo onda dok sam bio predsjednik Mjesnog odbora negdje oko 30 milijuna kuna”.

Petrinja je prema statistikama prvi grad u Hrvatskoj prema izdvajanju za gotovo 9 posto sredstava za nova zapošljavanja i za poticaje malog i srednjeg gospodarstva. Dumbović je kazao da je tome predhodio ogroman nevidljivi posao:

VEZANE VIJESTI
Čestitka Darinka Dumbovića -"Romi, obrazujte se i stvarajte bolju budućnost za sebe"

“Pitali su kako to da je Petrinja prva, a onda je netko ispod nas. To je jer naš intervencijski plan je imao ono što je izuzetno važno – akcijski plan kojeg smo pripremali dvije godine gdje smo bili u Europskoj uniji i gledali primjere u praksi malih gradova. Mi smo te primjere prakse uzeli kako mali gradovi moraju ostati živi, kako se boriti protiv metropolizacije država. Dakle, ne može biti sve u Zagrebu”.

Varaždinski župan Čačić pohvalio je rad petrinjskog gradonačelnika:

VEZANE VIJESTI
JVP Grada Petrinje novi Kolektivni ugovor

“Već do danas dao je mogućnost i šansu da osam tvrtki već kupi ovdje prostore, desetak ih je zainteresirano. Tri tvrke su već i dobile dozvole, neki radovi su već započeli. 200-tinjak zaposlenih. Ovaj prostor ovdje će za 7 posto povećati zaposlenost ukupno u ovom gradu, za Mošćenicu je to posebno važno. Sve ovo što se ovdje na prostoru Mošćenice ulaže je okvirno 150 milijuna kuna, dakle za jedan ipak relativno mali i po veličini prostor”.

Zahvaljujući europskim sredstvima Petrinja ima mogućnost pokretanja poduzetničke zone i zapošljavati mlade ljude. Da je potrebno zadržati takav odnos s Europskom unijom, slažu se i Dumbović i Čačić:

VEZANE VIJESTI
VIDEO Na Zelenoj noći prikupljeno više od 200 tisuća kuna

“Danas je naš proračun u provedbi 420 milijuna kuna. To je jedan od proračuna s kojim se malo koji veliki gradovi mogu pohvaliti, pogotovo što tim proračunom sufinanciramo iz EU fondova plaće za neke naše djelatnike, mlade ljude i to do iznosa od 980 tisuća kuna. Nama Europska unija sufinancira od 20 do 80 posto te iste plaće”, rekao je Dumbović.

“Skoro da je u hrvatskim razmjerima nepoznato koliko snažno Petrinja i njezina izvršna vlast odskaču u odnosu na hrvatske prosjeke. To treba naglašavati, o tome treba govoriti, i naravno tu dinamiku treba zadržati”, zaključio je Čačić.

Grad Petrinja ukupno ulaže 150 milijuna eura u jedan od najvećih svojih zadataka, a to je aktivno gospodarstvo i zapošljavanje mladih ljudi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here