Pogledajte kako je bilo na tradicionalnom Božićnom koncertu HKUD-a Mošćenica u Petrinji

Dana 08.12.2018. u petrinjskom Hrvatskom domu održan je 5. tradicionalni Božićni koncert HKUD-a Mošćenica.

1912

Sinoć je u petrinjskom Hrvatskom domu održan 5. tradicionalni Božićni koncert HKUD-a Mošćenica. Nešto više o programu i kako su se pripremali, ispričala nam je potpredsjednica HKUD-a, Seliha Ferenčak.

”Pošto je to 5. tradicionalni Božićni koncert HKUD-a Mošćenica, dali smo naglasak na naše plesove, na sve ono što smo u protekloj godini radili. Želimo prikazati što smo to uspjeli napraviti za nekih 150 proba odrasle skupine i 100-tinjak proba dječje skupine. Znači, odrasle tamburaške i plesne skupine, te dječje tamburaške i plesne skupine.”

Uz domaće kulturno umjetničko društvo, nastupili su i gosti sa posebnim koreografijama.

”Imamo goste, folklorni ansambl Ivan Goran Kovačić iz Siska, koji su nam se prikazali sa koreografijom Splita, zatim Goran Kovačić sa svojom miješanom vokalnom skupinom, ženskom i muškom. Također nam se pridružilo i hrvatsko kulturno umjetničko društvo Hutovo iz Neuma koje je vrlo specifično zato što mislim da će se prvi put u ovom gradu otplesati linđo.”

Koncert je u društvu svoje supruge posjetio i gradonačelnik Petrinje, Darinko Dumbović koji je izrazio svoje zadovoljstvo održanim Božićnim koncertom.

”Ja sam danas prije svega sretan, kao gradonačelnik grada Petrinje, ali i kao Moščenićan, što možemo ovdje biti domaćini jednom KUD-u koji stvarno ima bogatu kulturu, tradiciju i običaje. Ono što se može reći je da je Mošćenica uvijek bila dobro organizirana i sa ovim Božićnim koncertom koji se događa ovdje, u našem Hrvatskom domu u Petrinji, pokazuje u stvari što ljudi u Mošćenici, što sve generacije u Mošćenici gaje, te što čvrsto drže u svojim rukama i to ne ispuštaju.”

Također je zahvalio organizatorima na uloženom trudu i promociji običaja i tradicije.

”Ja se zahvaljujem svima… Predsjedniku, dopredsjednici, cijelom predsjedništvu HKUD-a Mošćenica, koji evo već 5. godinu dolaze u Petrinju. Pokazuju ne samo da znaju nešto organizirati, oni su vrlo aktivni i prenose sve ono što je izuzetno važno i preko granica lijepe naše domovine.”

Gradonačelnik još dodaje kako su pjesma i ples veliko bogatstvo, zaslužni za povezivanje ljudi, te ih svakako moramo čuvati.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime