Pojavio se novi soj koronavirusa, visokozarazni “kraken”

327

Prvi put nakon gotovo godinu dana Hrvatska ima čak 24 preminule osobe od posljedica koronavirusa u jednom danu, piše u utorak Jutarnji list, navodeći da je novi soj vrlo zarazan i dobro izbjegava imunost nastalu preboljenjem i cijepljenjem.

Proteklih mjeseci preminulih je u prosjeku bilo deset, 9. ožujka bio je zadnji broj veći od jučerašnjeg, a tada je preminulo 26 zaraženih.

U 24 sata je PCR testiranjem zabilježeno 36 zaraženih, što jasno govori, iako je riječ o ponedjeljku, kada je najmanje prijavljenih slučajeva, da se velik broj građana ne testira. U bolnicama je 589 pacijenata, a od toga je na respiratoru 31 pacijent.

Iako je epidemiološka situacija bitno bolja nego prethodne dvije godine u ovo doba, brojevi jasno pokazuju da epidemija nije iza nas, tako da pojava novog soja virusa XBB.1.5, nazvanog kraken, kao i iznimno loša situacija u Kini, nikako ne idu u prilog.

Kraken je nastao u Americi kao produkt spajanja dvaju različitih omikrona. Ubrzano širenje Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) kaže kako postoji mogućnost da bi ova varijanta mogla imati sve veći učinak na broj oboljelih od covida-19 u EU/EEA, ali ne u nadolazećem mjesecu jer je varijanta trenutno prisutna samo na vrlo niskim razinama.

No, s druge strane, u SAD-u se ubrzano širi. Konkretno u svega nekoliko tjedana je prešao s četiri posto sekvenciranih slučajeva na 40 posto.

Zbog toga je voditeljica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za covid-19 Maria Van Kerkhove kazala da je zdravstvena agencija zabrinuta zbog brzine kojom ova podvarijanta zamjenjuje druge varijante.

Dr. Miroslav Venus, šef Hrvatskog društva epidemiologa, kaže kako prateći situaciju oko novog soja koronavirusa može reći da ne izaziva veću smrtnost od prethodnih inačica omikrona, što je najvažniji podatak.

Nezgodna je činjenica što je očito vrlo zarazan i dobro izbjegava imunost nastalu preboljenjem i cijepljenjem – kaže Venus, piše novinarka Jutarnjeg lista Ivana Krnić.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime