Pokladnice ili krafne su slatki kolači od dizanog tijesta koji se tradicionalno rade za vrijeme poklade, odnosno starog običaja maskiranja, po kojem su i dobile naziv- pokladnice.
Isprobajte recept za kolač koji vrijeme maškaranja čini posebnim!
SASTOJCI:
-1 kg glatkog brašna
-2 jaja
-1 kocka svježeg kvasca
-2 žlice ulja
-2 žlice šećera
-1 žlica soli
-2 dcl jogurta
-1 prašak za pecivo
-0.5 l mlijeka
-šećer u prahu
–marmelada, čokolada
-ulje za prženje
PRIPREMA:
1. U malo toplog mlijeka izmrviti kocku kvasca, dodati prstohvat šećera i posuti malom žličicom brašna, pokriti i ostaviti da se digne.
U veću posudu prosijati 2/3 brašna, napraviti udubinu u sredini i dodati sve sastojke osim mlijeka i izmješati drvenom kuhačom. Dodati dignuti kvasac, miješati i dodati ostalo mlijeko naizmjenice sa ostalom trećinom brašna. Kad se sastojci povežu, tijesto prebaciti na pobrašnjen stol i nastaviti mjesiti rukama dok ne dobijete glatko tijesto koje se ne lijepi za prste.
2. Tijesto oblikovati u loptu, lagano ga pobrašniti i vratiti u posudu, prekriti krpom i staviti ga u hladnjak. Nakon 2 sata tijesto se može koristiti za izradu.
3. Tijesto prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu i valjkom rastanjiti do željene debljine 2-3 cm. Kalupom za krafne ili većom čašom izrezivati kolutiće, slagati ih na krpu i prekriti. Ostaviti da se dignu oko pola sata na toplom mjestu.
4. Ugrijati ulje na laganoj vatri, temperaturu provjeriti drvenim štapićem ( idealna je kad se oko štapića pojave sitni mjehurići). Krafne stavljati u ulje onom stranom koja je bila gornja, poklopiti na 2 minute, maknuti poklopac, okrenuti krafne i peći nepoklopljene još 2 minute. Vaditi ih šupljom žlicom na papir da se ocijede.
5. Krafne puniti marmeladom, čokoladom, ili drugim okusom po želji.
U slast!