Polaznici elitne vojne izobrazbe tradicionalno posjetili SMŽ

Polaznici 22. naraštaja Ratne škole „Ban Josip Jelačić“ iz Zagreba na studijskom putovanju u Sisačko-moslavačkoj županiji

589

U sklopu svog redovnog plana i programa izobrazbe, polaznici 22. naraštaja Ratne škole „Ban Josip Jelačić“ iz Zagreba boravili su na studijskom putovanju Središnjom Hrvatskom pa su tako 22. siječnja posjetili i Sisačko-moslavačku županiju.

Načelnik Ratne škole brigadir Mijo Kožić u posjet županiji poveo je 18 polaznika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Sjeverne Makedonije i Crne Gore. Polaznike Ratne škole u sjedištu Županije primio je župan Ivo Žinić uz kojeg su bili i njegovi zamjenici Roman Rosavec i Ivan Celjak. Župan im je zaželio dobrodošlicu te izrazio zadovoljstvo što polaznici ove elitne ratne škole, već šestu godinu tradicionalno posjećuju Sisačko-moslavačku županiju.

„Kao i svake godine, čast nam je ugostiti vas i razgovarati, prenijeti vam dio onoga što je Sisačko-moslavačka županija kako bi u nastavnom programu, koji imate prilikom posjeta određenim krajevima Hrvatske, mogli iz prve ruke saznati i doživjeti, vidjeti ono što jest ova županija. Dobro došli u grad Sisak – grad hrvatskih pobjeda. Ovaj grad nikada nije bio pobijeđen, nije bio pokoren, od srednjovjekovnih vremena pa do Domovinskog rata. Volimo nazvati i nazivamo ga gradom hrvatskih pobjeda“.

VEZANE VIJESTI
Predsjednica u Popovači, Kutini, Novskoj, Lipovljanima, Jasenovcu i Hrvatskoj Dubici

Župan je polaznike Ratne škole upoznao s osnovnim karakteristikama županije, njenim značajem u Domovinskom ratu i danas, pogodnostima i prednostima, smjerom razvoja i brojnim projektima koje provode, ali i problemima i poteškoćama, među kojima je, kao i u ostatku Hrvatske, najveći problem loša demografska slika i iseljavanje.

Brigadir Mijo Kožić zahvalio je  županu na prijemu 22. naraštaja polaznika ove škole koja je, kako je pojasnio, najviša razina vojne izobrazbe unutar OS RH i Ministarstva obrane RH.

„U našem nastavnom planu i programu, kao najvišoj razini vojne izobrazbe, imamo nastavne posjete i studijska putovanja u sklopu kojih obilazimo hrvatske gradove i županije i gdje se kolege polaznici, koji dolaze iz Oružanih snaga Republike Hrvatske, Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatske vatrogasne zajednice i kolega iz Republike Slovenije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Republike Sjeverne Makedonije, zajedno školuju, obučavaju i usvajaju nova znanja za časnike koji će, nakon ove škole, preuzimati visoke dužnosti u svojim organizacijama“.

VEZANE VIJESTI
Divjak: "Duh promjene moramo prenijeti i u sve ostale škole u Hrvatskoj!"

Brigadir Kožić je pojasnio i zašto koriste ovakav način školovanja i oblik izobrazbe.

„Ovo je škola gdje postoji sinergija znanja, razmjene iskustava i usvajanja novih kompetencija kako bismo mogli pružiti jedan zajednički odgovoru u svi izazovima koje očekuju, kako Republiku Hrvatsku, tako i sve zemlje iz kojih dolaze kolege. Kroz naš nastavni plan i program želim ne samo usvojiti znanja u učionici, već doći na lice mjesta, posjetiti županije, čuti od vas, iz prve ruke, kakvo je stanje u svakoj županije Republike Hrvatske, što je to što je novo, što želimo znati na strateškoj razini, kako bismo u našim promišljanjima i donošenju odluka imamo više kvalitetnih informacijama i da, kao polaznici najviše vojne izobrazbe, možemo biti kvalitetno pripremljeni za strateške vođe“.

VEZANE VIJESTI
VIDEO SMŽ peti dan bez novooboljelih od koronavirusa

Nakon što su pozorno saslušali izazove koji su pred Sisačko – moslavačkom županijom, kao i razmišljanja koja je iznio župan kako će se u budućnosti određeni projekti razvijati, polaznici su županu postavljali pitanja s obzirom na to da je i jedan od ciljeva studijskog putovanja upoznati se s krajem u kojem se nalaze na putovanju, saznati više o krucijalnim problemima i izazovima, ne samo vojnim, nego i gospodarskim i socijalnim.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here