Policija upozorava na veliku opasnost koja prijeti u vinskim podrumima

238

Na samom je vrhuncu sezona branja grožđa i spremanja mošta u vinske podrume, pa je policija preventivno upozorila građane na opasnosti koje prijete u vinskim podrumima za vrijeme vrenja mošta zbog mogućnosti trovanja ugljikovim dioksidom.

U procesu alkoholnog vrenja nizom se biokemijskih procesa u metabolizmu kvasca razgrađuje šećer i pretvara u alkholoh i CO2 (ugljikov dioksid), a plin teži od zraka se nakuplja u donjim dijelovima slabije ventiliranih podruma. Ovisno o površini podruma, istiskuje zrak u gornje slojeve tako da dolazi do situacije da kisik neophodan za disanje postaje nedostupan.

VEZANE VIJESTI
POZOR Ljubitelji životinja! Ovo su mačke koje najčešće obolijevaju

Upozoravaju iz policije građane da prozračuju podrume i izbjegavaju samostalan ulazak u vinski podrum. U sredini zasićenoj ugljikovim dioksidom udisaji postaju sve dulji jer organizmu nedostaje kisika pa može doći do gubitka svijesti, pa i smrti.

Prisutnost ugljikovog dioksida u podrumu može se utvrditi paljenjem svijeće, a ugasi li se odmah, znak je da u podrumu ima više ugljikovog dioksida pa ga je potrebno prozračiti.

Osim toga, osobe koje su konzumirale alkohol u većoj mjeri također ne bi smjele ulaziti u podrum jer im je bitno smanjena sposobnost rasuđivanja i takve osobe ne prepoznaju opasnost kakvoj se izlažu, pišu iz policije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here