Posao za 20 žena kroz projekt Novim vještinama za bolju zajednicu

Riječ je o projektu Udruge osoba s invaliditetom Sisačko – moslavačke županije vrijednom 1,8 milijuna kuna

563

U sklopu projekta “Novim vještinama za bolju zajednicu” 20 dugotrajno nezaposlenih žena dobilo je 1. listopada ugovore o radu na godinu dana tijekom kojih će na različite načine skrbiti o oko 120 korisnika s područja Sisačko – moslavačke županije.

Riječ je o projektu Udruge osoba s invaliditetom Sisačko – moslavačke županije vrijednom 1,8 milijuna kuna koji je financiran iz Europskog socijalnog fonda pojasnila je voditeljica projekta Manda Šalić. Istaknula je kako su korisnici većinom članovi njihove udruge i sugrađani starije životne dobi koji su u potrebi za ovim aktivnostima, većinom žive na ruralnim područjima i ne žele napustiti svoje domove.

„Cilj projekta je, ne samo poboljšati položaj žena na tržištu rada, nego i pružiti podršku krajnjim korisnicima kroz proces deinstitucionalizacije. To znači da korisnici ostaju u svojim domovima i dobit će podršku od naših žena, od udruge te će im se tako omogućiti normalni uvjeti života u njihovim domaćinstvima. Većina njihovih obitelji je negdje u nekim drugim državama Europske unije ili su se odselili u neke velike gradove. Nažalost, oni su ostali sami i prepušteni sami sebi. Ovaj projekt će definitivno poboljšati kvalitetu njihovog života. Sam projekt je nastavak Zaželi faze I, financiran je iz Europskog socijalnog fonda – Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali, a vrijednost projekta je 1.857.150,00 kuna“.

Šalić je dodala kako su projektom osigurana sredstva za prijevoz korisnika, obrazovanje i osposobljavanje žena, higijenska sredstva te promidžbene materijale.

Među ženama koje su na ovaj način nakon dugo vremena našle zaposlenje je i Petrinjka Mihaela Gajdek. Kao osobi s invaliditetom, koja nije bila zaposlena posljednjih šest godina, ova mogućnost rada joj puno znači.

„Još nisam radila na ovakvom projektu. Očekujem da će mi biti dobro, da ću uživati u poslu, u mogućnosti da pomognem tim starijim ljudima te da ću biti zadovoljna ja s njima i oni sa mnom. Zaposlena sam kao osoba s invaliditetom. Ovaj posao mi puno znači jer je to vraćanje među ljude, u društvo, više kao nekakvo druženje i kontakti s građanima. Mislim da je ovo jedan lijep projekt“.

Jedan od partnera udruzi na ovom projektu je Grad Petrinja, a na svečanoj dodjeli ugovora je nazočio i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović.

„Gradu uvijek hoće i treba odazvati se na poziv i partnerstvo svim udrugama čiji su projekti, koji pridonose poboljšanju standard života u gradu Petrinji, uvijek dobrodošli. Hvala udruzi i svima onima koji sudjeluju u ovakvim prekrasnim projektima. Danas su ovdje ostvarene nove vrijednosti. Projekt je višestruko vrijedan. Koristi imaju prije svega žene koje ili nisu nikada prije radile ili su već dugo nezaposlene i nisu imale neke prilike zaposliti se na tržištu rada. S druge strane, korist imaju i korisnici, osobe starije životne dobi. U konačnici možemo biti zadovoljni i nadam se da ćemo danas – sutra zajedničkim radom pridonijeti da svi korisnici koji bi trebali imati određeni standard, to i dobiju. Čestitam udruzi, svim djelatnicama i čitavom društvu koje se sve više senzibilizira i nastoji poboljšati određene kvalitete života“.

Dumbović je posebno pohvalio udruge koje kroz ovakve i slične projekte koriste izvanproračunska sredstva. Zaključio je kako je Petrinja lijepo mjesto, no kako je uvijek najljepše radno mjesto poželjevši svima puno uspjeha u radu.

[srizonfbalbum id=3300]

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime