U Društvenom centru Hermann Gmeiner SOS Dječjeg sela Lekenik župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić je danas, 10. srpnja, s glinskim gradonačelnikom Stjepanom Kostanjevićem, načelnikom Općine Lekenik Ivicom Perovićem te direktorom SOS Dječjeg sela Lekenik Mariom Čovićem potpisao Sporazum o sufinanciranju projekta „Bolje čitam, bolje pišem, a još bolje govorim“ – programa rane detekcije i prevencije smetnji u govoru, pisanju i čitanju kod djece predškolskog i školskog uzrasta za 2018. godinu.

Sporazumne strane suglasne su da će SOS Dječje selo osigurati stručni rad logopeda za rad s djecom s područja Općine Lekenik dva puta tjedno i grada Gline dva puta tjedno tijekom 2018. godine.

Ukupna vrijednost Sporazuma je 105 000 kuna, od čega je Sisačko-moslavačka županija osigurala 50 000 kuna, Općina Lekenik 30 000 kuna, te Grad Glina 25 000 kuna.

VEZANE VIJESTI
Svijet najljepših bajki i priča u SOS Dječjem selu Lekenik

Čović je zahvalio županu, gradonačelniku i načelniku na suradnji te pojasnio o kakvom je projektu riječ:

“Iskrena zahvala prvenstveno Sisačko-moslavačkoj županiji, županu Ivi Žiniću koji je prepoznao vrijednost ovog projekta i odakle je zapravo sve krenulo. Naša zajednička suradnja na projektu datira iz 2015. godine. U sklopu projekta se provodi dijagnostika, a potom i terapija za djecu predškolske dobi čitave Općine Lekenik. To nisu samo djeca iz Dječjeg sela Lekenik, tu su i djeca kojoj prijeti gubitak roditeljske skrbi, ali i sva djeca predškolskog uzrasta s područja Općine. Zašto baš predškolskog uzrasta? Zato što su testiranja pokazala da upravo kod te djece imamo najbolje rezultate. U projektu nam se 2017. godine pridružio i grad Glina, stoga zahvaljujem gradonačelniku Kostanjeviću što je prepoznao važnost ovog projekta.”

VEZANE VIJESTI
LEKENIK Stotinu djece na čitanju bajki

Župan je pohvalio projekt te najavio osnutak Centra za rehabilitaciju djece u sklopu Lječilišta Topusko:

“Ovo je dokaz jedne kvalitetne zajedničke suradnje! Danas nažalost imamo mnogo djece koja imaju problema s čitanjem i pisanjem, a ovaj program simboličnog naziva doista je vrijedan. Naime, zahvaljujući njemu možemo detektirati poteškoće kod djece predškolske dobi, što je važno jer je mnogo veća šansa da će se djeci moći pomoći. Županija ima velike planove, stoga mi je čast najaviti i jedan veliki projekt – u Lječilištu Topusko osnujemo Centar za rehabilitaciju djece s posebnim potrebama, u sklopu kojeg će biti organiziran i logopedski tretman.”

Načelnik Općine Lekenik Ivica Perović pohvalio je projekt te istaknuo njegovu važnost za mališane iz Lekenika rekavši kako im je osigurana cjelokupna pomoć, od dijagnostike do terapije.

VEZANE VIJESTI
Milenijsko čitanje bajki u SOS Dječjem selu Lekenik

Gradonačelnik Gline Stjepan Kostanjević zahvalio je svim projektnim partnerima te najavio mogućnost proširenja projekta:

“Zahvaljujem na ovome važnom projektu za grad Glinu gdje ćemo, ne samo pomoći djeci, nego ćemo pomoći i roditeljima da ne moraju odlaziti u druge gradove, čak i van naše županije tražiti pomoć. Isto tako moram naglasiti da će grad i u narednom periodu iduće godine osigurati sredstva za ovaj projekt. Postoji mogućnost i proširenja projekta, jer Glina muku muči sa kadrovima”.

Ovaj hvalevrijedan projekt traje četiri godine, a kroz njega su prošle tisuće djece s područja Sisačko-moslavačke županije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here