POVIJESNI ŽITNI PUT RIJEKOM KUPOM I SAVOM POSTAJE TURISTIČKA ATRAKCIJA

437

U sklopu Športsko-rekreativnog centra „Stari grad“ u Pokupskom je jučer održana finalna konferencija i medijska promocija projekta „Žitni put,: Kupa – Sava“, koji je financiran sredstvima Europske unije kroz IPA prekogranični program Hrvatska – Bosna i Hercegovina 2007. – 2013.

Žitni put pojam je koji je nekada davno označavao plovidbu rijekom Kupom i Savom radi trgovine te prijevoza ljudi i dobara. Općina Pokupsko s partnerima Karlovačkom županijom, Gradom Karlovcem, TZ Sisačko-moslavačke i Brodsko-posavske županije, Razvojnom agencijom Karlovačke županije „Karla“ i Udrugom „Zvono uz Kupu“, kulturno-umjetničkim društvima i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima te pomoću financija iz europskih fondova, nastoje ponovno oživjeti taj pojam ponudom organiziranih plovidbi rijekom Kupom od Karlovca prema Sisku i ostale bogate turističke sadržaje.

Početak je ovo jedne nove i velike turističke priče koja će itekako pridonijeti razvoju kontinentalnog turizma što je jedan od strateških ciljeva Sisačko-moslavačke županije, rekao je jučer u Pokupskom župan Ivo Žinić.

VEZANE VIJESTI
62 osobe pozitivne na COVID-19 u Zagrebačkoj županiji

U sklopu predstavljanja projekta uzvanici su doznali kako je njime razvijeno više od 20 novih turističkih itinerera, a na radionicama je sudjelovalo dvije stotine osoba. Projekt je, između ostalog, razvio i uredio 3.400 kilometara postojećih i novih biciklističkih staza, prikupio podatke i fotografije stotinjak seoskih domaćinstava i OPG-ova, a tiskalo se čak 20.000 komada raznih promotivnih materijala. Do sada su održana četiri sastanka s predstavnicima turističkih zajednica i dionika u turizmu s projektnog područja u Sisku, Slavonskom Brodu, Karlovcu i Kutini, te šest sastanaka prekograničnog koordinacijskog tijela u kojem sudjeluju i susjedi iz BiH.

Najveće priordno bogatstvo ovog projekta je rijeka Kupa, a njegov najveći gospodarski potencijal su obiteljska poljoprivredna gospodarstva, naglasio je načelnik Općine Pokupsko Božidar Škrinjarić. 

VEZANE VIJESTI
LD Jelen Hrvatska Dubica omogućeno kvalitetnije gospodarenje lovištem

Obitelj Ivana Kerekovića iz Živike pokraj Slavonskog Broda već više od 3 godine razvija putem svog OPG-a kontinentalni turizam uz Savu. Uzgajaju konje lipicance , u ponudi imaju posjet rančevima, ribnjaku i posebnu atrakciju – vožnju turističkim brodom po Savi. 

Dodajmo i kako je vrijednost cijelog projekta 662.130,40 eura, od čega je 84 posto financirano sredstvima EU. Obuhvaćeno područje je Karlovačka, Zagrebačka, Sisačko-moslavačka i Brodsko-posavska županija u RH te sjeverozapadni dio BiH. A na koji način privući turiste i goste upravo na navedena područja, otkrio nam je pročelnik Upravnog odjela za fondove Europske unije, regionalnu i međunarodnu suradnju Zagrebačke županije Josip Kraljičković.

VEZANE VIJESTI
U Kozaricama župan Žinić otvorio novoasfaltiranu cestu

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here