POVIJESNI ŽITNI PUT RIJEKOM KUPOM I SAVOM POSTAJE TURISTIČKA ATRAKCIJA

1320

U sklopu Športsko-rekreativnog centra „Stari grad“ u Pokupskom je jučer održana finalna konferencija i medijska promocija projekta „Žitni put,: Kupa – Sava“, koji je financiran sredstvima Europske unije kroz IPA prekogranični program Hrvatska – Bosna i Hercegovina 2007. – 2013.

Žitni put pojam je koji je nekada davno označavao plovidbu rijekom Kupom i Savom radi trgovine te prijevoza ljudi i dobara. Općina Pokupsko s partnerima Karlovačkom županijom, Gradom Karlovcem, TZ Sisačko-moslavačke i Brodsko-posavske županije, Razvojnom agencijom Karlovačke županije „Karla“ i Udrugom „Zvono uz Kupu“, kulturno-umjetničkim društvima i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima te pomoću financija iz europskih fondova, nastoje ponovno oživjeti taj pojam ponudom organiziranih plovidbi rijekom Kupom od Karlovca prema Sisku i ostale bogate turističke sadržaje.

Početak je ovo jedne nove i velike turističke priče koja će itekako pridonijeti razvoju kontinentalnog turizma što je jedan od strateških ciljeva Sisačko-moslavačke županije, rekao je jučer u Pokupskom župan Ivo Žinić.

U sklopu predstavljanja projekta uzvanici su doznali kako je njime razvijeno više od 20 novih turističkih itinerera, a na radionicama je sudjelovalo dvije stotine osoba. Projekt je, između ostalog, razvio i uredio 3.400 kilometara postojećih i novih biciklističkih staza, prikupio podatke i fotografije stotinjak seoskih domaćinstava i OPG-ova, a tiskalo se čak 20.000 komada raznih promotivnih materijala. Do sada su održana četiri sastanka s predstavnicima turističkih zajednica i dionika u turizmu s projektnog područja u Sisku, Slavonskom Brodu, Karlovcu i Kutini, te šest sastanaka prekograničnog koordinacijskog tijela u kojem sudjeluju i susjedi iz BiH.

Najveće priordno bogatstvo ovog projekta je rijeka Kupa, a njegov najveći gospodarski potencijal su obiteljska poljoprivredna gospodarstva, naglasio je načelnik Općine Pokupsko Božidar Škrinjarić. 

Obitelj Ivana Kerekovića iz Živike pokraj Slavonskog Broda već više od 3 godine razvija putem svog OPG-a kontinentalni turizam uz Savu. Uzgajaju konje lipicance , u ponudi imaju posjet rančevima, ribnjaku i posebnu atrakciju – vožnju turističkim brodom po Savi. 

Dodajmo i kako je vrijednost cijelog projekta 662.130,40 eura, od čega je 84 posto financirano sredstvima EU. Obuhvaćeno područje je Karlovačka, Zagrebačka, Sisačko-moslavačka i Brodsko-posavska županija u RH te sjeverozapadni dio BiH. A na koji način privući turiste i goste upravo na navedena područja, otkrio nam je pročelnik Upravnog odjela za fondove Europske unije, regionalnu i međunarodnu suradnju Zagrebačke županije Josip Kraljičković.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime