„Povjetarac –  Povećalo“ naziv je projekta Udruge za djecu i mlade „Novi svijet“ iz Siska koji je predstavljen na konferenciji za novinare, a kojeg udruga provodi uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja Vlade Republike Hrvatske i uz partnerstvo Sisačko-moslavačke županije i Ekonomske škole Sisak.

Radi se o najnovijem programu platforme Povjetarac u kojem se po prvi puta u dvadesetgodišnjoj povijesti udruga bavi medijskom pismenošću, izuzetno kompleksnom društvenom tematikom, rekla je voditeljica projekta Lidija Tomljenović Kovačić, predsjednica Udruge „Novi svijet“.

„Povjetarac je platforma Udruge za djecu i mlade koja se bavi povećanjem kompetencija mladih i u ovih nekoliko godina imali smo brojne projekte i programe koje smo obrađivali kao različite teme. To su bile Povjetarac – Europske unija, pokreni posao, neovisnost, bonaca, koja se bavila vršnjačkim nasiljem i posebno mi je drago što, bar po našim saznanjima, prvi put u gradu Sisku i Sisačko-moslavačkoj županiji ponovno donosimo novitete, a to je tema medijske pismenosti. Povjetarac – Povećalo program je medijske pismenosti i jako mi je drago zato što, čini nam se, nedostaje znanja o tome što je medijska pismenost. Nakon što smo saznali što je to financijska i političko pismenost, mislimo da je vrijeme da naučimo i što je to medijska pismenost, tako da će Udruga za djecu i mlade Novi svijet dati svoj doprinos tom širenju znanja“, rekla je Tomljenović Kovačić.

Važan dio projekta je i opremanje partnera projekta – Ekonomske škole Sisak s tablet uređajima kako bi se edukativne aktivnosti provodile na primjerenoj multimedijskoj razini, a nakon toga, partneru i u materijalnom smislu ostala dodana vrijednost. Taj je dio kao partner u projektu odradila Sisačko-moslavačka županija, rekao je ovom prigodom zamjenik župana Ivan Celjak.

„U ovaj projekt smo se uključili na način da smo darovali Ekonomskoj školi Sisak 15 tablet uređaja na kojima će učenici raditi provodeći ovaj projekt. Medijska pismenost je vrlo važna, važan je razvoj kritičkog promišljanja o informacijama koje primamo  iz virtualnog svijeta iz kojeg danas dolaze gotove sve informacije. Često te informacije uzimamo kao činjenice. Mi smo tako samo sredstvo koje prenosi informacije dalje, ne promišljamo dovoljno kritički o tim informacijama i na temelju tog promišljanja ne stvaramo vrijednosne sudove da bi ih mogli prenositi dalje. Sisačko-moslavačka županija podržava ovaj i slične projekte organizacija civilnog društva i nadamo se da ćemo i u budućnosti biti poželjan partner kako Ekonomskoj školi Sisak, tako i Udruzi Novi svijet, osobito u projektima koji imaju za svrhu edukaciju“, naglasio je Celjak.

Što će učenici Ekonomske škole Sisak dobiti sudjelovanjem u ovom projektu pojasnila je ravnateljica ove škole Marina Jovanić.

„Dobit će nova znanja iz medijske pismenosti, a primjenom novih multimedijskih uređaja i opreme ostvarit će interaktivni pristup i odnos sa svojim predavačima. Ovom prilikom htjela bih zahvaliti našem osnivaču Sisačko-moslavačkoj županiji što su prepoznali važnost ovog projekta i što su sufinancirali projekt te nam na taj način omogućili nastavak opremanja škole modernom opremom“, rekla je Jovanić.

Osnovnu okosnicu programa čine dva obrazovna modula koji se provode u formi interaktivnih radionica, u okvirima redovite satnice građanskog odgoja, za učenike srednjoškolskog uzrasta. Prvi, osnovni modul namijenjen je svim učenicima škole-partnera dok se aktivnostima drugog modula pokušava obuhvatiti skupina učenika koja kroz prvi modul iskaže veću razinu interesa i motivacije za nastavak proučavanja programske tematike. U projekt će biti uključeno ukupno 230 učenika od prvog do trećeg razreda Ekonomske škole Sisak.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime