POZOR Ljubitelji životinja! Ovo su mačke koje najčešće obolijevaju

Istraživanjem je proučeno 19 različitih mačjih mikroba ili parazita u više od deset zemalja među kojima i Španjolska, Kanada, Australija, Švicarska, Njemačka i Nizozemska

386

Čak su za tri puta uvećane šanse za zarazu uzročnicima bolesti ili parazitima kod mačaka koje izlaze iz kuće, u odnosu na one koje borave u kući, ističu američki znanstvenici u radu objavljenom u časopisu Kraljevskog društva Biology Letters.

Neke od tih bolesti mačke mogu prenijeti na ljude. Kao zanimljivost znanstvenici su izdvojili kod ‘vanjskih mačaka’ da se izgledi da budu zaražene nekim parazitom ili mikrobom povećaju što mačka živi dalje od ekvatora.

Voditeljica istraživanja Kayleigh Chalkowski, znanstvenica šumarskog fakulteta sveučilišta Auburn u Alabami sa svojim je timom pročešljala više od 20 ranijih istraživanja u kojima je proučavana učestalost mačjih bolesti s obzirom na uvjete u kućama i izvan njih kako bi došli do zaključka koje je mjesto bolje za boravak mačaka.

VEZANE VIJESTI
Australija uvela sat kupnje za starije, Španjolska ima 10.000 zaraženih

Istraživanjem je proučeno 19 različitih mačjih mikroba ili parazita u više od deset zemalja među kojima i Španjolska, Kanada, Australija, Švicarska, Njemačka i Nizozemska. To je utvrđeno za gotovo sve mačje bolesti među kojima i  toksoplazmozu i mačje nematode koje se prenose na ljude. I druge pripitomljene životinje također na ljude mogu prenijeti bolesti pa psi mogu prenijeti bjesnoću a stoka bolesti probavnog sustava.

Divlje mačke prvi su puta vjerojatno stigle u ljudske zajednice u potrazi za glodavcima i pripitomljene su prije nekih 5000 godina. U drevnom Egiptu bile su povezane s bogovima i stoga štovane.

VEZANE VIJESTI
Pobijedila koronu u 113. godini života

Procjenjuje se da su oko 500 milijuna mačaka širom svijeta kućni ljubimici.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here