Praznik rada: sindikati s prosvjeda u Sisku pozvali na spašavanje preostale industrije

302

S prosvjednog skupa “Za spas industrije i radnih mjesta”, održanog na Praznik rada u Sisku, nekadašnjem simbolu hrvatske industrije, čelnici pet sindikalnih središnjica pozvali su vlasti da spase ono što je od industrije ostalo, a sindikalni predstavnici Rafinerije Sisak i kutinske Petrokemije upozorili da i tim dvjema tvrtkama prijeti propast.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Mladen Novosel je pozvao vlast da spasi preostalu industriju te konačno prijeđe s riječi na djela i da kroz spajanje poljoprivrede i industrije otvori nova radna mjesta, mogući rast BDP-a, izvuče zemlju iz krize i omogući dostojan život od vlastitog rada. Vlasti i oporbi je poručio kako je bilo dosta njihovih laži i međusobnih prepucavanja. Naglasio je kako proizvodnja u Rafineriji Sisak i Petrokemiji mora biti očuvana.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever poručio je da se moraju obraniti radna mjesta i preostala industrija i zaustaviti gaženje radničkih prava i uskrata primanja. Prosvjed održavamo u Sisku, u kojem je nekada radilo više desetaka tisuća radnika, a danas je ovdje pustoš, ali situacija je jednako teška u cijeloj Hrvatskoj, kazao je Sever. No, nećemo posustati, borimo se za svoje dostojanstvo i bolje sutra, jer ako to ne činimo nećemo imati budućnosti. Pozvao je građane da okrenu leđa vlasti koja, kako je rekao, jedino zna muljati, lagati i opravdavati se. Vladu je pozvao da ode i prepusti mjesto onima koji mogu i znaju, a budućoj vlasti je poručio kako građani neće čekati četiri godine da pokaže rezultate.

HURS: zahvaljujući sadašnjoj i bivšim vlastima, Praznik rada u nikad jadnijim vremenima

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić ustvrdio je kako je sadašnja loša situacija rezultat loših politika ove i prijašnjih vlasti te da nema gospodarskog i rasta BDP-a, otvaranja radnih mjesta jer Vlada radi na štetu vlastite ekonomije. Predsjednica Republike se zalaže za što skorije uvođenje eura koji je jedan od glavnih uzročnika krize, vlast kao da se natječe tko će brže učiniti nešto loše za zemlju, drži Ribić.

Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević pozvao je građane na ulicu i rekao da na izborima treba smijeniti vlast, a ne čekati kraj njezinog mandata. Ocijenio je kako se Praznik rada proslavlja u nikad jadnijim vremenima zahvaljujući vlastima, sadašnjoj i bivšima. Hrvatskom, Saborom, Vladom i Ustavnim sudom upravljaju banke i financijske institucije koje u vremenima krize zbrajaju profite, deru nam kožu, kazao je Matijašević.

Predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Damir Jakuš rekao je kako Vlada nema socijalnu osjetljivost te da Hrvatskom upravljaju velike korporacije uništavajući hrvatsku proizvodnju kako bi mogli prodavati svoju robu. “Uzet će nam i Hrvatsku, ne budemo li imali vladu koja radi više hrvatski. Aktualna vlada svakim danom sve više Hrvatskoj radi nepopravljivu štetu”, kazao je Jakuš.

Inaš: rafinerije u svijetu zarađuju, samo naše ne rade punim kapacitetom

“U Ini je u posljednjih pet godina izgubljeno 4500 radnih mjesta, izgubljeno je tržište, prerada je smanjena za 60 posto, a hrvatske se autoceste asfaltiraju lošim mađarskim asfaltom. To što se događa u Ini je genocid MOL-a, a ne partnerstvo. Sve rafinerije u svijetu ostvaruju profit zbog niske cijene nafte, samo naše ne rade punim kapacitetom. A naša politika šuti i ništa ne čini. Pozivamo i predsjednicu i premijera da zaštite hrvatske nacionalne interese”, rekao je povjerenik sindikata Inaš Predrag Sekulić.

Miroslav Brajenović iz Sindikat naftnoga gospodarstva je rekao kako je nakon neuspjele privatizacije vihor devastacije zahvatio Sisak. Zbog prijetnje da će propasti i jedine dvije preostale tvrtke, pozvao je na njihovu hitnu modernizaciju.

Od ranijeg zanosa i slave stvaranja hrvatske države, poručio je Zvonimor Mikloš iz Samostalnog sindikata energetike, kemije i nemetala Hrvatske, preostala nam je samo borba za goli život. “Velikom domoljubima u vlasti od svega su važniji osobni interesi”, rekao je.

“Mislio sam da sam najveći strah doživio u ratu, ali vjerujte mi, još je veći strah od privatizacije Petrokemije. Međutim, danas je grijeh biti protiv privatizacije. Zato se za svoje zahtjeve možemo izboriti samo akcijom”, rekao je Željko Klaus, povjerenik toga sindikata u Petrokemiji.

O neuspješnom kolektivnom pregovaranju sindikata sedam sisačkih gradskih komunalnih tvrtki s poslodavcem govorila je Antonija Petrović Mutavdžija iz SSKH. Za propast dogovora optužila je sisačku gradonačelnicu Kristinu Ikić Baniček.

Bučni prosvjedni skup trajao je gotovo dva sata, a protekao je mirno, bez ijednog incidenta.

(HINA)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime