Hrvatske autoceste izradile su prognozu prometne dinamike kojom žele ukazati na moguće zastoje te dati preporuku o planu putovanja kako bi se lakše prilagodili stanju na prometnicama za produženi vikend koji je pred nama.
Pojačan promet očekuje se već u petak, 19. lipnja, tijekom prijepodneva u gradovima, te na prigradskim cestama, ali i na glavnim cestovnim pravcima osobito na A3 Bregana-Lipovac u smjeru istoka. U popodnevnim satima promet će jačati i na graničnim prijelazima osobito iz smjera Slovenije (Macelj, Bregana, Goričan, Rupa, Pasjak, Kaštel i Plovanija) kao i na važnijim cestovnim pravcima, a osobito na A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb u smjeru juga, odnosno mora. Gužve će se najviše osjetiti na naplatnim postajama Zaprešić, Lučko, Zagreb-istok i Sveta Helena.

Povremeno gust promet očekujemo i na državnim cestama DC1 Zagreb-Karlovac-Slunj-Korenica-Gračac-Knin-Split, te na DC3 Karlovac-Delnice-Rijeka.

Problema bi, zbog radova, moglo biti na zagrebačkoj obilaznici (A3) gdje se u zoni čvora Jakuševec u oba smjera vozi servisnim kolnikom, kao i na čvoru Jankomir gdje se vozi suženim kolnikom u smjeru čvora Zaprešić. Gužve su moguće i na autocesti A4 Zagreb-Goričan između čvorova Sveta Helena i Komin u smjeru Varaždina.
Teško je savjetovati kojom cestom voziti, primjerice, u smjeru mora, no iskustvo govori kako je, zbog gužvi i dnevnih vrućina, najbolje krenuti u ranim jutarnjim satima odnosno tijekom noći.
Zbog Dana antifašističke borbe zabrana je u petak, 19. lipnja od 15 do 23 sata te na praznik u ponedjeljak, 22. lipnja od 14 do 23 sata.
Počinju i uobičajene ljetne zabrane za teretna vozila, te će stoga zabrana biti u subotu, 20. lipnja, od 4 do 14 sati, i nedjelju, 21. lipnja, od 12 do 23 sata.
Zabrana se odnosi na važnije državne ceste: D8 (Jadranska magistrala), D9 (Metković-Opuzen), D21 (Kaštel-Kanfanar), D23 (Žuta Lokva-Senj), … pa se na tim cestama očekuje i nešto protočnija vožnja
Na većini graničnih prijelaza očekuje se pojačan promet uz moguća čekanja. Moguća su čekanja na ukrcaju pojednim trajetknim lukama, osobito u petak 19, lipnja u popodnevnim satima te u subotu, 20. lipnja.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime