Svoj posjet Sisačko – moslavačkoj županiji 19. lipnja predsjednica RH Kolinda Grabar  -Kitarović započela je u SOS Dječjem selu Lekenik.

Prvi je ovo put da je predsjednica posjetila SOS Dječje selo koje postoji već 26 godina, a s čijim ju je radom tom prilikom upoznala Mariza Katavić, predsjednica Udruge SOS Dječje selo Hrvatska, pojasnivši da je to u prvom redu pružanje drugačijeg oblik skrbi nego je to u institucijama djeci koja nemaju adekvatnu roditeljsku skrb.

„SOS Dječje selo Hrvatska i ovo naše Dječje selo Lekenik ima 71 dijete koje živi u ovim obiteljskim kućama koje vidite ovdje, imamo oko 30-ak djece koja žive u tzv. zajednicama mladih u Velikoj Gorici i u Zagrebu i  15-ero djece živi u polusamostalnom životu. To su djeca koja su završila srednjoškolsko ili fakultetsko obrazovanje i krenula u život, na tržište rada. Mi o njima skrbimo dok se oni u potpunosti ne osamostale i to je taj koncept koji nas čini drugačijima od drugih“, kazala je Katavić te dodala kako od predsjednice ne očekuju neku konkretniju pomoć već da im je sama činjenica da predsjednica dolazi vidjeti kako rade svojevrsna podrška i priznanje.

U Lekeniku je predsjednicu dočekao i sisačko – moslavački župan Ivo Žinić koji je izrazio zadovoljstvo posjetom predsjednice županiji kojoj je na čelu.

„Meni je drago da naša predsjednica dolazi u ovu županiju i da će obići nekoliko bitnih mjesta. SOS Dječje selo ovdje u Lekeniku, jedno je od takvih mjesta jer je način na koji se ovdje odgajaju mladi ljudi zaista za primjer“, rekao je Žinić.

Dodajmo kako je predsjednica u Lekeniku pogledala i ulomak iz predstave „U stihu priča o dječaku Hlapiću“ u izvedbi malih glumaca iz SOS Dječjeg sela Lekenik koji su ovom prilikom pokazali svoje glumačko umijeće te oduševili i samu predsjednicu Republike.

Predsjednica je svoj posjet Sisačko – moslavačkoj županiji nastavila ju Sisku gdje je u Državnom arhivu sudjelovala na prigodnom programu uručenja nagrada učenicima i njihovim mentorima osnovnih i srednjih škola s područja županije za postignuća na državnim natjecanjima. Priznanja je primio ukupno 21 učenik, 12 ekipa i 33 njihova mentora iz županije, koji su na državnim natjecanjima osvojili jedno od prva tri mjesta.

Čestitajući učenicima i mentorima na postignućima, predsjednica je poručila kako reforma obrazovanja mora svima pružiti jednake šanse, međutim upozorila je i kako s reformom moramo požuriti.

„U svemu što radimo, prije svega, prva briga moraju nam biti naši mladi, briga o njima da se razvijaju, da postaju snažni čimbenici društvenog razvoja i naravno, da u konačnici i ostaju ovdje u našoj Hrvatskoj. Da bismo to postigli, puno je zadaća pred nama, ali jedna od najvećih je reforma školstva, reforma obrazovanja u Hrvatskoj koja mora upravo počivati na tome da svakom učeniku i učenici pružimo jednake šanse za razvoj, ne samo u Hrvatskoj, nego u globalnim okvirima, mjereći se i uspoređujući se s najrazvijenijim državama, kako u gospodarskom, tako i u socijalnom i društvenom smislu. Mislim da moramo malo požuriti s našom reformom obrazovanja i da moramo poraditi na tome da se djeca od vrlo ranog djetinjstva, od najmlađe dobi uključuju u predškolski odgoj i da prepoznajemo njihove talente, da ih razvijamo, potičemo i nadahnjuje, ali isto tako da prepoznajemo i one kojima je potrebna posebna pomoć, bilo u učenju ili u njihovom razvoju, jer društvo mora brinuti jednako o svima. Ono što želim za vas drage učenice i učenici, dragi mladi je doista da u ovom modernom svijetu, koji se sve više globalizira i koji vam pruža sve više prilika, da iskoristite te prilike, da putujete, da se školuje te da učite i usavršavate se, da radite negdje drugdje, ali da se uvijek vraćate u svoj Sisak, u Sisačko – moslavačku županiju i u svoju hrvatsku domovinu“, poručila je predsjednica.

Predsjednica je učenicima i mentorima poželjela puno uspjeha u radu i školovanju, a sisačko – moslavačkom županu Ivi Žiniću da i dalje razvijaju ovakve programe i potpore. Žinić se zahvalio predsjednici što je svojim dolaskom uveličala ovu svečanost.

„Sisačko-moslavačka županija ulaže u svoju mladost, ulaže upravo u one najbolje, one koji postižu izvrsne rezultate. Ovo je jedna od nagrada koje dodjeljujemo učenicima koji postižu izvrsne rezultate. Prije nekoliko mjeseci, kroz našu Zakladu Iskra, dodijelili smo također 30-ak nagrada onima najuspješniji u protekloj školskoj godini iz raznih područja. Tako ćemo i danas dodijeliti nagrade iz područja znanosti, znanja, obrazovanja, sporta, kulture, glazbe i ostalih aktivnosti kojima se naša djeca bave. Itekako treba ulagati u naše mlade, a ovo je na neki način i njima poticaj i motiv da budu još bolji, ali i da utječu na svoje kolege da i oni  idu također dobri i prepoznatljivi“, kazao je Žinić.

Učenicima je poručio kako mu je želja da svoje obrazovanje nastave na visokim školama i fakultetima, ali da se nakon školovanja vrate u svoja mjesta i znanje koje su stekli iskoriste za razvoj svojih općina i gradova, svoje županije pa u konačnici i Hrvatske. „Neka vas domoljublje uvijek vodi, gdje god bili. Uvijek se sjetite otkud ste krenuli i vratite se u svoj dom. Gradimo ga zajedno jer pred nama je svijetla budućnost“, zaključio je Žinić.

Dodajmo kako je nakon Siska, predsjednica posjetila i Hrvatsku Kostajnicu. Ondje je na brdu Čukur, kod Spomen obilježja “Slomljeni pejzaž”, odala počast Gordanu Ledereru, snimatelju HTV-a ubijenom na novinarskom zadatku 10. kolovoza 1991.  tijekom velikosrpske agresije na Hrvatsku u Domovinskom ratu. Obišla je i pilanu tvrtke Blažević te posjetila obitelj Jakšić čija je kuća stradala ove godine prilikom aktiviranja velikog klizišta. Susrela se i s kostajničkim gradonačelnikom Daliborom Bišćanom te članovima Udruge mladih Invictus koji su pomagali stradalnicima za vrijeme nedavnih poplava.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime