Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović predložila je da se održi sjednica Vlade Republike Hrvatske zbog nereda koji su se dogodili na nogometnoj utakmici Europskoga nogometnog prvenstva u Francuskoj, održanoj u St. Etienneu između reprezentacija Hrvatske i Češke, priopćio je u subotu Ured Predsjedince Republike.

U obrazloženju prijedloga za održavanje sjednice Vlade navedeno je “kako su se na nogometnoj utakmici Europskoga nogometnog prvenstva, održanoj 17. lipnja 2016. u Francuskoj Republici, za vrijeme utakmice između Republike Hrvatske i Češke Republike dogodile nemile scene ponašanja navodnih navijača hrvatske reprezentacije. U svrhu osiguravanja sigurnosti gledatelja i sudionika sportskoga natjecanja potrebno je žurno sankcionirati huliganizam, nedolično ponašanje, nerede, te nasilje prije, za vrijeme i nakon sportskog natjecanja” .

“Radi sprečavanja neprimjerenih i nedoličnih pojava na sportskim natjecanjima i priredbama potrebno je žurno izmijeniti Zakon o sprečavanju nereda na športskim natjecanjima („Narodne novine“, broj 117/03, 71/06, 43/09 i 34/11), postrožiti sankcije za prekršaje propisane tim Zakonom s posebnim naglaskom na pooštravanje kazni zatvora te ih hitno primijeniti“, stoji u obrazloženju prijedloga Predsjednice Republike za održavanje sjednice Vlade Republike Hrvatske.

Za sjednicu Vlade, predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović predlaže tri točke dnevnog reda , od kojih je prva – izvješće Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) i Ministarstva unutarnjih poslova o sigurnosnim saznanjima i poduzetim radnjama prije, za vrijeme i poslije utakmice između Republike Hrvatske i Češke Republike,
Druge dvije točke predloženoga dnevnog reda su – izvješće Ministarstva pravosuđa i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta o primjeni Zakona o sprečavanju nereda na športskim natjecanjima („Narodne novine“, broj 117/03, 71/06, 43/09 i 34/11), primjeni istoga u području suzbijanja nereda na sportskim natjecanjima i poduzetim radnjama, te dosada izrečenim sankcijama, te  Izmjene i dopune Zakona o sprečavanju nereda na športskim natjecanjima („Narodne novine“, broj 117/03, 71/06, 43/09 i 34/11).

U priopćenju se podsjeća da je predsjednica Republike predložila Vladi Republike Hrvatske održavanje sjednice Vlade u Banskim dvorima na temelju odredbe članka 102. Ustava Republike Hrvatske („Narodne novine“, broj 85/10 – pročišćeni tekst i 5/14 – Odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske).

Izvor: Hina

Foto: FaH

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime