Predsjednik Republike primio predstavnice KoHOM-a

Na sastanku ukazano na sustavne probleme u provođenju Zakona o zdravstvenoj zaštiti

393
Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Filip Glas

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je predstavnice Koordinacije hrvatske obiteljske medicine, KoHOM, udruge koja okuplja liječnike obiteljske, opće medicine.

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine osnovana je 2008. godine, a danas je najveća strukovna i stručna udruga obiteljske medicine s 811 članova koja okuplja oko 40 posto svih obiteljskih liječnika u Hrvatskoj. Udruga je aktivno prisutna u javnom djelovanju hrvatskog zdravstva u području obiteljske medicine, zaštite pacijenata i same liječničke struke, rečeno je na sastanku. Posebno su istaknule kako su ih na udruživanje i javno djelovanje potaknuli  kadrovski, financijski i organizacijski problemi s kojima se susreću.

Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Filip Glas

Na sastanku su predsjedniku Milanoviću predstavnice KoHOM-a ukazale i na sustavne probleme u provođenju Zakona o zdravstvenoj zaštiti te istaknule manjak liječnika obiteljske medicine te njihovu sve stariju životnu dob. U posljednje dvije godine nije raspisana niti jedna specijalizacija iz obiteljske medicine, upozorile su predstavnice KoHOM-a, što smatraju izravnim ugrožavanjem obiteljske medicine, a onda i sustava zdravstvene skrbi u Republici Hrvatskoj.

Nadalje, izrazivši nezadovoljstvo trenutnom društvenom i organizacijskom pozicijom obiteljskog liječništva te stanjem organizacije i opremljenosti sustava primarne zdravstvene zaštite, predstavnice KoHOM-a istaknule su da će se nadalje boriti za kvalitetniju, dostupniju i učinkovitiju obiteljsku medicinu.

Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Filip Glas

U izaslanstvu Koordinacije hrvatske obiteljske medicine bile su predsjednica Nataša Ban Toskić, tajnica Zrinka Huđek Leskovar, članica Izvršnog odbora KoHOM-a i jedna od osnivačica KoHOM-a Vesna Potočki Rukavina i članica Izvršnog odbora KoHOM-a Jadranka Karuza. Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime