Predsjednik Vlade Plenković: ulazak u Schengen je politički cilj Vlade

254

Na konferenciji za medije o provedbi „Schengenskog instrumenta“ nakon današnje sjednice Vlade govorili su predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier, te pomoćnik ministra unutarnjih poslova Joško Dorić koji je predstavio detalje „Schengenskog instrumenta“.

Predsjednik Vlade Plenković izrazio je zadovoljstvo završetkom projekta „Schengenski instrument“ u okviru kojeg je Hrvatskoj dodijeljeno 120 milijuna eura. Riječ je o sredstvima koja su uplaćena od strane Europske komisije u dva dijela, prvi dio od 40 milijuna eura i drugi od 80 milijuna eura. „Ključnu ulogu u kvalitetnoj apsorpciji ovih sredstava imalo je Ministarstvo unutarnjih poslova“, ocijenio je predsjednik Vlade i zahvalio ministru, njegovom pomoćniku te svim djelatnicima Ministarstva i hrvatskoj policiji koji su tome pridonijeli.

„U okviru projekta nabavljena su vozila, plovila, radarski sustavi, brojna tehnička oprema koja hrvatskoj policiji omogućuje ključnu zadaću, a to je nadzor i zaštita granice Republike Hrvatske koja će ulaskom u schengenski prostor biti i schengenska granica“, rekao je i naglasio kako „Radimo korak unaprijed prema ulasku u schengenski prostor koji omogućuje slobodu kretanja za 400 milijuna Europljana“.

Premijer je dodao da uz Hrvatsku, Bugarska i Rumunjska nastoje ispuniti kriterije za ulazak u schengenski prostor. „Za nas je taj prostor koristan i predstavlja prvi idući politički iskorak za Hrvatsku kada je riječ o prihvaćanju pravne stečevine Europske unije. Schengenska pravna stečevina jedan je od onih dijelova za koji smatramo da će biti koristan i potreban osobito u svjetlu migracijsko-izbjegličke krize s kojom se suočava Europa proteklih godina“.
„U proteklih 6 mjeseci napravljen je važan iskorak u komunikaciju s Europskom komisijom“, zaključio je predsjednik Vlade pojasnivši da smo dobili dozvolu za produljenje roka za korištenja sredstava i time omogućili dodatnu izradu projekata, što nas je dovelo u red gotovo 100% iskorištenosti. „Ovaj model nam može bit koristan i za druge resore prigodom apsorpcije sredstava kroz Europske strukturne i investicijske fondove i biti poticaj da ova financijska perspektiva donese konkretnu, opipljivu korist za hrvatske građane“, pojasnio je. Izrazio je zadovoljstvo što je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova također iskoristilo dio sredstava.

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, istaknuo je dva cilja koji proizlaze iz učinjenog. Prvi tržišni cilj jest kvalitetno upravljanje vanjskom granicom, a drugi tržišni cilj jest ulazak u schengenski prostor. Ministar je posebno zahvalio Europskoj komisiji koja je produžila rok te pohvalio sve koji su radili na realizaciji povlačenja sredstava kao i onima koji koriste nabavljeno od dobivenih sredstava.

Zaključno, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Stier, istaknuo je da je ulazak u Schengen, nakon ulaska u Europsku uniju, politički cilj ove Vlade. Što se tiče Ministarstva kazao je da su dio sredstava koristili i za opremanje diplomatskih i konzularnih predstavništava u Sarajevu, Moskvi, Prištini, Istambulu, Ankari, Beogradu, Teheranu, Kairu, Dohi i Rabatu, a potom najavio da će se nastaviti s drugim diplomatsko konzularnim predstavništvima, kako bismo mogli u cijeloj mreži ispuniti schengenska pravila.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime