Predstavljena knjiga „Spomen-obilježja Domovinskog rata (1991.-1995.) u Sisačko-moslavačkoj županiji“

Jedinstvena građa o spomen obilježjima iz Domovinskog rata

504

U prostoru Strukovne škole u Sisku predstavljena je u petak, 21. listopada knjiga „Spomen-obilježja Domovinskog rata (1991.-1995.) u Sisačko-moslavačkoj županiji“.

Riječ je o jedinstvenoj građi dvoje autora: umirovljenog pukovnika Ivice Pandže – Orkana i dr. sc. Sanje Lončar:

“Knjiga je nastala na temelju istraživanja koje smo provodili u svim jedinicama lokalne samouprave na području županije. Cilj je bio popisati sva spomen obilježja, odnosno lokacija na kojima se nalaze spomenici, skulpture, raspela i drugo posvećeni stradalima u Domovinskom ratu.

U knjizi su osnovni geografski podaci, osnovni podaci obilježja, podaci o autorima, datumu otvorenja samog spomen obilježja kao i fotogragije.”

Predstavljanju knjige nazočili su predsjednik Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije Mato Fofić i sisačko-moslavački župan Ivan Celjak:

“U okviru obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Sisačko-moslavačke županije autori su nam predstavili svoje autorsko djelo. Ovo je prvo djelo u kojem su opisana sva spomen obilježja na spomen obilježja na području županije. Ovo je jedinstveno djelo u Republici Hrvatskoj koje je vrlo značajno za Sisačko-moslavačku županiju.

Ovo nam služi kao podloga za popis svih poginulih hrvatskih branitelja, ali i za lokacije na kojima se nalaze spomen obilježja kako bi odgovorni brinuli o očuvanju kroz cijelu godinu. Spomen obilježja posvećena su najvećim junacima u hrvatskoj povijesti koji su nam osigurali neovisnost, slobodu i demokraciju.”

Knjiga je objavljena dvojezično, odnosno na hrvatskom i engleskom jeziku na 534 stranice. Prepremana je pet godina te je objavljena u 500 primjeraka.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime