Predstavljeno idejno rješenje kampusa gaming industrije u Novskoj

Nakon predstavljanja kampusa, potpisan ugovor o suradnji na projektu "Izgradnja i opremanje kampusa gaming industrije"

1817

U Inkubatoru PISMO Novska, 31. siječnja je svečano predstavljeno idejno rješenje kampusa gaming industrije. Riječ je o projektu za kojeg je rečeno kako je logičan nastavak projekta PISMO, a na svečanom predstavljanu nazočio je i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.

Nakon predstavljanja kampusa, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, gradonačelnik Novske Marin Piletić i ravnatelj Razvojne agencije SI-MO-RA Mario Čelan svečano su potpisali Ugovor o suradnji na projektu “Izgradnja i opremanje kampusa gaming industrije”.

U kampusu će se nalaziti zgrada fakulteta, zgrada akceleratora, zgrada učeničkog i studentskog doma i poduzetnički inkubator za e-sport, istaknuo je direktor Razvojne agencije Sisačko moslavačke županije SI-MO-RA-e Mario Čelan.

„Čitav projekt je već krenuo, utrošili smo 20 milijuna kuna, imamo mlade ljude, stvaramo mlade stručnjake koji sad trebaju napredak. Napredak smo osmislili kroz kampus gdje bi im pružili mogućnost da nakon našeg poduzetničkog inkubatora imaju poduzetnički akcelerator. U pripremama smo za visokoškolsko obrazovanje, tri plus dvije godine. Prema tome smo nacrtali i idejno odradili projektna rješenja za zgradu fakulteta, učenički i studentski dom. Tehnička škola Sisak već educira učenike za tehničara za razvoj videoigara, od ove godine nadamo se i Srednja škola u Novskoj. Tako ćemo zaokružiti taj jedan cijeli ciklus od akceleratora, fakulteta, učeničkog i studentskog doma te poduzetničkog inkubatora za e-sport s četiri tisuće mjesta. Svako sjedalo u e-sport areni će ujedno biti i radno mjesto. Naime, ako radite multiplayer igru u kojoj se natječe više timova, tako ćete odmah dobiti reakciju ljudi, iskustvo korisnika kako biste mogli popraviti nedostatke igre i unaprijediti je. Sada se dosta čeka na povratnu reakciju igrača. Ovako bi čitavo istraživanje igre mogli dobiti jako brzo i nadamo se da ćemo time potaknuti „velike igrače“ iz cijelog svijeta da nas posjete“.

Čelan dodaje kako očekuju da bi kroz dvije godine mogli kompletirati dokumentaciju, provesti javnu nabavu te započeti radove za koje vjeruje da bi, bude li sve u redu, mogli završiti također u roku od dvije godine. No, treba osigurati izvore financiranja jer je procijenjeno kako će za sve trebati oko 50 milijuna eura. Očekuju pomoć Vlade, tj. da ovaj projekt proglase strateškim.

Da će imati potporu Vlade u ovom projektu, potvrdio je ministar Horvat ustvrdivši kako je ovaj projekt upravo ono što Hrvatskoj treba, sinergija između mladih start-upova i poduzetnika, akademske zajednice i Vlade koja će pomoći u osmišljavanju i pripremi financijskih okvira.

„Ovo danas ovdje u Novskoj dokaz je da su Ministarstvo gospodarstva i hrvatska Vlada prepoznali važnost gaming industrije kao dijela kreativnih industrija unutar Hrvatske. Uz to što smo već kroz različite oblike potpore u segmentu razvoja jedne ovakve industrije, s ljudima koji su kreatori ove priče spremni smo nastaviti dobru suradnju. Prvi korak smo financirali u iznosu od otprilike 20 milijuna kuna. Spremni smo poduzetničku zonu privesti svrsi. Osigurali smo 6,6 milijuna kuna, a spremni smo pronaći i dodatak od otprilike 3,5 milijuna kuna da bi zona bila u potpunosti pripremljena za jedan takav projekt koji je danas predstavljen. Moja je uzrečica koju sam nekoliko puta do sada izrekao „Ne trebamo se i ne smijemo bojati velikih projekata“. Upravo smo na pragu jednog novog financijskog razdoblja i nove financijske perspektive. Ono što sam danas vidio to je tzv. pametna Europa. 35% ukupnog financijskog okvira na kojeg ćemo imati pravo sljedećih sedam godina možemo utrošiti u kontekstu pametne Hrvatske ili pametne Europe“.

Kampus gaming industrije gradio bi se na površini Poduzetničke zone Novska za što je Grad Novska već dao suglasnost, istaknuo je gradonačelnik Marin Piletić.

„33 nova obrta, odnosno poduzeća u gaming sektoru otvorena su ovdje u poduzetničkom inkubatoru. Nakon što smo obnovili dvije zgrade u samom centru Novske i ponudili našim gejmerima urede i laboratorije u kojima mogu testirati svoje video igre, želimo napraviti korak dalje i ići ka kampusu gaming industrije. To je itekako vrijedna investicija za koju također očekujemo podršku Vlade Republike Hrvatske i resornih ministarstva. Grad i Županija će učiniti sve u svojoj moći. Mi smo i potpisivanjem ovog sporazuma pristali financirati idejno rješenje. U našoj poduzetničkoj zoni, gdje je Grad vlasnik 1/1 kompletnog zemljišta od 85 hektara ponudit ćemo potrebnu parcelu da se na njoj može nastaviti projektirati do građevinske dozvole cjelokupni kampus gaming industrije Sisačko -moslavačke županije“.

Župan Ivo Žinić podsjetio je i ovom prilikom kako se ideja o Sisačko – moslavačkoj županiji kao središtu gaming industrije prije tri godine činila neostvarivom, no korištenjem sredstava iz EU fondova postupno se razvija i bilježi sve bolje rezultate.

„Treba imati viziju, hrabrost i treba imati tim ljudi. Upravo se to dogodilo u ovoj županiji. Zajednički tim osmislio je ideju koja je početno bila smiješna za javnost. Ali danas ovdje odgovorno tvrdim da smo na dobrom putu i da Grad Novska i Sisačko-moslavačka županija postaju središte gaming industrije. Naravno, zahvaljujući i potporama Vlade i ministarstva. Danas smo potpisali ugovor za vezan uz izgradnju kampusa gaming industrije. To je novi korak, slijed onoga što se ovdje događa, po meni vrlo brzo, iznad očekivanja. Vjerujem da će ovaj projekt isto tako brzo zaživjeti i da ćemo kroz nekoliko godina imati prilike otvoriti taj budući kampus“.

Dodajmo kako se u sportskoj dvorani Srednje škole Novska od 31. siječnja do 2. veljače održava GLOBAL GAME JAM natjecanje, najveći svjetski događaj na kojem se stvaraju video igre. Razvojna agencija SI-MO-RA je i ove godine organizator Global Game Jam-a u Novskoj te uz Rijeku jedini grad u Hrvatskoj koji sudjeluje na ovom natjecanju.

[srizonfbalbum id=3059]

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime